GUDFRYKTIG: Den hellige Valent
...
GUDFRYKTIG: Den hellige Valentin er framstilt utallige ganger i kirkekunsten.
Hvorfor feirer vi valentinsdagen
?
Del
Det begynte med en martyr som nektet å gi slipp på kristentroen.

Valentinsdagen er mest kjent for at kjærligheten blir feiret med røde roser, hjerteformede kort og sjokolade. Men opphavet til dagen er en mer dramatisk hendelse i kirkehistorien, over 1600 år tilbake.

Sissel Undheim er professor i religionsvitenskap ved. UiB Foto: Universitetet i Bergen
– Det finnes mange Valentin-er i helgenkalenderne, i hvert fall mer enn tretti. Men det er to vi kan spore tilbake til 14. februar, som begge ble helgenkåret fordi de døde som martyrer, sier Sissel Undheim, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Opprinnelsen for valentinsdagen har lite med romantisk kjærlighet å gjøre, men i nyere tid har den fått en en annen betydning.

– Alle koblingene valentinsdagen har til romantikk, stammer først fra middelalderen og høvisk litteratur med riddere og jomfruer. I ettertid har det vokst fram legender om den fengslede presten Valentin som hjalp unge elskende med å gifte seg og holdt skjulte bryllupsseremonier, sier Undheim.

Den kloke Valentin

Valentin var prest og lege i Roma på keiser på 300 tallet i følge katolsk.no. Han skal ha utmerket seg ved sin visdom slik at han også hadde et godt rykte, ikke bare blant de kristne. Keiseren hadde hørt mye bra om Valentin og bestemte seg for å invitere han på besøk.

Under besøket uttrykte keiseren at han ønsket å bli venn med den kloke mannen, men på en betingelse: Han måtte legge fra seg sin Gud og vende tilbake til de romerske gudene. Valentin svarte da: «Dette ville du ikke forlange av meg dersom du hadde ant noe av Guds herlighet, og visst at Kristus i sannhet er Hans sønn». Videre beskrev han de gamle, romerske gudene som «demoner». Svaret ble sett på som svært provoserende, og flere krevde Valentin død.

At Valentin ved flere anledninger nektet å gi opp troen sin, førte til at han måtte lide martyrdøden.

Minnedag

I år 469 bestemte paven at 14. februar skulle feires til ære for Valentin, men dagen ble igjen fjernet fra listen med katolske helligdager under det andre vatikankonsilet i 1962 til -68, grunnet en for uklar opprinnelse ifølge Undheim.

– Ofte er høytider med helgennavn knyttet til tidsangivelser. Mange forskere mener valentinsdagen er så stor fordi den er et tegn på vår, og at det er kjærlighet i luften. Blant annet kan det ha sammenheng med en forestilling om at fuglenes paringssesong startet 14. februar. Noen mener også den har tilknytning til den romerske festen Lupercalia, som ble feiret frem til slutten av 400-tallet, men det er lite som tyder på at det har vært noen kobling mellom dem, annet enn at Lupercalia falt på den 15. februar, sier Undheim.

Enorme summer

– Valentinsdagen har mange kritikere etter at den har blitt til en kjøpefest. Kommersialiseringen stammer tilbake til 1840-tallet da kortindustrien bidro til å spre feiringen blant alle sosiale lag. Etter dette har masseproduksjonen skjedd veldig fort, sier Undheim.

Tradisjonen for valentinsdagen er at man gir et kort til en man liker eller er glad i.

Selv om den kommersialiserte valentinsdagen er relativt ny i Norge er kommersialiseringen også utbredt her. Nye tall viser at nordmenn bruker flere hundretalls millioner i forbindelse med denne dagen.

– I 2018 brukte vi 49 prosent mer på våre kjære enn hva vi gjorde i 2016, og antallet transaksjoner gikk opp med 27 prosent. Reiser og opplevelser er de mest populære gavene, mens blomster og smykker er mindre på moten enn tidligere, sier Inge Kjønnøy, Norgessjef i Mastercard i en pressemelding.

Hvert år siden 2016 publiserer selskapet Mastercard en undersøkelse kalt Love Index. Den viser pengebruken til forbrukerne i perioden fra 11. til 14. februar, med mål om å finne kjøpsadferden opp mot Valentinsdagen. Undersøkelden viser at salget i forbindelse med valentinsdagen globalt sett har gått ned, men forbruket hos den norske befolkningen stadig øker. Etter fjerde måling viser ingen tegn til at pengebruken til nordmenn vil avta med det første.

SINNE: Valentinsdagen er omstridt i flere land, som her i Pakistan, der rasende demonstranter brenner valentinsdagskort i protest mot den vestlige skikken. Foto: Fareed Khan, AP / NTB scanpix

Ulovlig

Minnedagen er populær i store deler av verden, men er også forbudt i flere land. Ifølge den engelske avisen Metro har mange muslimske kritikere og politiske partier ytret store protester mot valentinsdagen.

I 2014 ble fem menn fra SaudiArabia dømt til totalt 39 års fengsel og totalt 4.500 piskeslag for at de på valentinsdagen skal ha danset med saudiske kvinner de ikke hadde noen relasjon til på valentinsdagen.

Fra 2011 har myndighetene i Iran forbudt reklame, salg av varer og turer med valentinsdagens navn eller symboler. Mange unge feirer på tross av myndighetenes utsagn om at dagen er «dekadent og vestlig».

Enkelte politiske partier i India har forsøkt å få innført et statlig forbud mot minnesmarkeringen de siste årene, men dette har det foreløpig ikke blitt noe av.

Islamske autoriteter i Malaysia prøver årlig å få folk til å droppe feiringen. Den islamske utviklingsavdelingen i landet mener også at feiringen kan føre til alkoholmisbruk og abort. Landets moralpoliti har også tradisjon for å arrestere mennesker som feirer valentinsdagen.