FORLAG: Tom Teien (t.h) fortsetter som forlagssjef i Lunde forlag etter avtalen om fusjon med Luther forlag er inngått med Pål Andre Lauritzen (t.v.), administrerende direktør i Vivo.

Slutt på pavebøker når Lunde overtar Luther

Misjonssambandets forlag kommer trolig ikke til å gi ut pavebøker, slik Luther har gjort.

Fredag ble det kjent at to mest tradisjonsrike forlagene i Kristen-Norge slår seg sammen. Misjonssambandets Lunde forlag overtar i praksis Luther forlag. Lunde har 85 prosent av aksjene, forlaget skal hete Lunde forlag a.s og ha kontor på Fjellhaug i Oslo, hvor Misjonssambandet har sitt hovedkontor. Tom Teien fortsetter som forlagssjef i Lunde.

– Hva er grunnen til at dere slår dere sammen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er veldig like, vi har en lik grunnvoll. Vi har tro på at vi vil stå sterkere i markedet og ruste oss til det som ligger foran, sier Teien.

Pavebøker

Luthers forslagssjef Morten Dahle Stærk fortsetter i det nye forlaget med ansvar for salg, markedsføring og at det fortsatt gis ut bøker under forlagsnavnet Luther.

– Vi er veldig glad for at Morten er med videre, sier Teien.

Luther forlag har gitt ut tre bøker av Pave Benedict.

– Skal Pavens bøker også være med videre?

– Det tror jeg kanskje ikke. Det er litt på siden av det vi i Misjonssambandet og Lunde står for. Innenfor våre rammer, som er vide, er det andre bøker vi ønsker å satse på, sier Teien.

Røde tall

Lunde forlag har de tre siste årene hatt et samlet underskudd før skatt på 2,1 millioner kroner. Omsetningen i fjor var på 8,8 millioner kroner. Lunde hadde i fjor et underskudd på 34 000 kroner av en omsetning på 8,8 millioner kroner. Lunde har sju ansatte.

Luther forlag har gikk 67 000 kroner i pluss i fjor, og hadde de to forrige årene et samlet underskudd før skatt på 703 000 kroner. Omsetningen i fjor var på 8 millioner kroner. De har tre ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det de røde tallene som bidrar til at dere slår dere sammen?

– Vi har vært to små enheter. Det er ingen hemmelighet at det er slitsomt til tider for begge. Det er en totalvurdering av at det vil være bedre og mer hensiktsmessig å slå seg sammen.

– Breiere plattform

– Hvordan skal dere få stordriftsfordeler?

– Vi skal se på lager, logistikk, distribusjon, regnskapsføring og alle andre ledd. Det er ikke noe vi kommer til å oppleve effekten av fra mandag til tirsdag. Men vi ser på hele bildet og håper på å ha besparelser på kostnader samtidig som vi får øke inntektssiden.

– Kan det bli nedbemanning?

– Så langt har vi ikke kommet enda.

– Hva vil nye Lunde gjøre?

– Selv om vi fortsatt er innenfor Misjonssambandet, vil vi få en breiere plattform og kunne trekke veksler på hverandres nettverk. Det vil fortsatt komme typiske Lunde-bøker, men vi har også tanker om spennende prosjekter vi jobber sammen med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bøker på skjerm

Bokbransjen står overfor store utfordringer og leter etter gode løsninger for digitale bøker. Til nå har Lunde rundt 10 titler til salgs som e-bøker, Luther har også begynt å publisere bøkere digitalt.

– E-bøker er med i satsingen vår og vil være deler av fremtiden vår, sier Teien.

Det er ikke første gang at de to samarbeider. I en årrekke har bokhandelkjeden Vivo, tidligere Bok og Media, vært et felles eierskap mellom NLM og Normisjon gjennom henholdsvis Lunde og Vivo holding. Nå er det altså forlagene som blir ett.

I januar i år gikk Prokla Media ut av Luther forlag etter fire år under samme paraply. Ungdom i Oppdrag overtok igjen Prokla Media.

Les også
Lunde + Luther = nesten santLunde Forlag
Les også
Prokla Media går ut av Luther ForlagDe kristne forlagene i tall