Ville truet halve Israels befolkning

De syriskproduserte rakettene som Israel stanset på vei til Gaza, kunne spredt sine sprengladninger over Israels tettest befolkede område.

Med en rekke­vid­de på over 100 kilo­me­ter kunne jiha­dis­ter bom­bet Je­ru­sa­lem og hele Stor-Tel Aviv der over halvpart­en av Is­ra­els inn­byg­ge­re bor.

Mens det Pa­na­ma-re­gist­re­te laste­ski­pet «Klos-C» ennå be­fant seg i havet 1500 kilo­me­ter sør for Eilat, bor­det is­ra­els­ke mi­li­tæ­re far­tøy­er ons­dag båten på vei fra den irans­ke byen Ban­der Abbas til havne­byen Port Sudan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I las­ten fant is­rae­ler­ne hva de fryk­tet mest av alt: et ar­se­nal av M-302-ra­ket­ter med en rekke­vid­de på mel­lom 100 og 200 kilo­me­ter alt etter hvil­ke motor de ut­sty­res med, i til­legg til meng­der av andre avan­ser­te våpen.

Nytt trus­sel­bil­de

Der­som disse ra­ket­te­ne hadde nådd fram til Gaza, ville det be­tydd et helt nytt trus­sel­bil­de for Is­rael. Mens noen få ra­ket­ter skutt opp fra Gaza under «kri­gen» i no­vem­ber 2012 hadde en rekke­vid­de på mak­si­mum 70 kilo­me­ter og nådde fram til de sør­li­ge ut­kant­e­ne av Tel Aviv og til Bet­le­hem i øst, ville hele Stor-Tel Aviv og Je­ru­sa­lem være innen rekke­vid­de for M-302-ra­ket­te­ne.

I Tel Aviv med omegn bor det godt og vel 3,5 mil­lio­ner men­nes­ker. Tar man med Je­ru­sa­lems 800.000 inn­byg­ge­re og Netanya med sine nes­ten 200.000 inn­byg­ge­re, ville nær­me­re fem mil­lio­ner is­rae­le­re be­fin­ne seg i fare­so­nen for et fiendt­lig an­grep. Med åtte mil­lio­ner inn­byg­ge­re ville det bety at mer enn halv­par­ten av Is­ra­els be­folk­ning ville være i fare­so­nen.

God etter­ret­ning

En slik trus­sel­opp­trap­ping sit­ter ikke Is­rael rolig og ser på. Av­slø­rin­gen og stan­sin­gen av ski­pet med ra­ket­ter til Gaza er et strå­len­de ek­sem­pel på hvor godt Is­rael er ori­en­tert om alt som skjer av be­ve­gel­ser mi­li­tært og si­vilt i lan­de­ne rundt Is­rael

Is­ra­els etter­ret­nings­ve­sen er bedre ut­styrt enn noen­sin­ne. Is­ra­els na­sjo­na­le sik­ker­hets­tje­nes­te kalt Mos­sad, Den mi­li­tæ­re etter­ret­nings­tje­nes­ten og Is­ra­els Sik­ker­hets­kon­tor (Shin Bet) vet så å si til en­hver tid hva som fore­går på bak­ken og i luf­ten både i Syria, Iran og Irak ved hjelp av sitt im­po­ne­ren­de og avan­ser­te over­vå­kings­ut­styr og tek­nik­ker for å følge vå­pen­trans­por­ter i dette om­rå­det.

Stan­sin­gen av ra­kett­las­ten til Gaza de­mon­stre­rer disse tje­nes­te­nes ef­fek­ti­vi­tet, og in­spi­re­rer dem til å fort­set­te inn­sat­sen med å for­sva­re be­folk­nin­gen i Is­rael mot ter­ror uten­fra.

Fort­set­ter kam­pen

- Den is­ra­els­ke hær (IDF) vil fort­set­te inn­sat­sen for å stan­se de irans­ke for­sø­ke­ne på å be­væp­ne re­gio­na­le ter­ror­or­ga­ni­sa­sjo­ner som er ute etter å over­skri­de våre gren­ser. Vi vil fort­set­te å ta i bruk alle nød­ven­di­ge mid­ler for å hind­re be­væp­ning av ter­ror­or­ga­ni­sa­sjo­ner, og vil be­kjem­pe Irans smug­lings­for­søk som truer sik­ker­he­ten og su­ve­re­ni­te­ten til sta­ten Is­rael, ut­ta­ler IDFs tals­mann Peter Ler­ner.

Om­bord i laste­ski­pet «Klos-C» som skul­le til Port Sudan tors­dag, var det et mann­skap på 17 fra en rekke na­sjo­ner, men en kap­tein fra Tyr­kia. Mann­ska­pet blir nå for­hørt av is­ra­els­ke mi­li­tæ­re, og for­hø­re­ne er ven­tet å fort­set­te etter at ski­pet er tauet inn til Eilat der det er ven­tet lør­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Is­ra­elsk løgn»

Hamas som sty­rer Gaza­stri­pen, av­vi­ser de is­ra­els­ke på­stan­de­ne om at ra­kett­las­ten var på vei til Gaza, og kal­ler det hele en «lat­ter­lig spøk».

- Dette er nok en is­ra­elsk løgn for å rett­fer­dig­gjø­re og for­len­ge blo­ka­den av Gaza, sier Taher Al-Nono, råd­gi­ver for Hamas' stats­mi­nis­ter Is­mail Hanijeh.

Les også
Iran avfeier at de har villet sende raketter til Gazastripen