SALMER: Kåre Skuland sier Salmenes bok innehar en bredde av tekster. Han mener kristenheten godt kan preges av en tilsvarende bredde når det gjelder hva som synges og spilles.

Samles til salmer i kirkebenkene

I kveld inviterer Jesus Church til «Salmenes kveld». Pastor Kåre Skuland er glad for at pop-lovsang får selskap av salmesang i norske menigheter.

– Det er jo morsomt at Stephan, som har sunget evangelietoner med rockemusikk til, lager musikk som er mye roligere - og pasjonsmusikk til påsketekstene. Bredden er flott, måtte den prege oss som kristenhet fremover.

Kåre Skuland er pastor i pinsemenigheten Jesus Church i Oslo som i disse dager arrangerer sin årlige Jesusfestival.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han snakker om Stephan Christiansen som er kjent for mange som produktiv låtskriver, evangelist og europa-misjonær Christiansen er også sammen med sin kone Anne ansvarlig for at Jesus Church ble til i 2000.

Fredag kveld (5. september) inviterer Skulands menighet til det de kaller «Salmenes kveld». Der vil Peter Halldorf og Christiansen veksle mellom henholdsvis å utlegge tekster fra Salmenes bok i Bibelen, og å fremføre tonesatte versjoner av de gamle tekstene.

Og om du trodde dette var helt nye toner fra Christiansen, så har du kanskje glemt at han i påsken fremførte egenkomponert pasjonsmusikk, en sjanger som har lange tradisjoner i kirkemusikken.

Unisont rop

I ukene som har ledet frem til Jesus-festivalen har menigheten vært i bønn hver dag. I tiden før de flyttet inn i Markus kirke hadde de 40 dager med bønn hver morgen.

– Hva opplever dere når menigheten ber slik?

– Det opplevdes bare så veldig godt at ikke det å ta et nytt bygg i bruk kun dreide seg om å få på plass alt det praktiske. Etter hvert opplevde vi at det ble nærmest et unisont rop fra forsamlingen om Gud også måtte flytte inn i huset sammen med oss. Vi har sagt mange ganger at Guds herlighet fyller huset, at det skal være et hus til hans herlighet med barmhjertighet og en utstrakt hånd til folket.

Som pastor har han sett Oslos overflate endre seg med flere fattige og økonomiske flyktninger som kommer til byen. Å få bety noe for byens utslåtte og nyfattige har vært blant bønnemnene i menigheten de siste ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor bruker dere så mye tid på bønn?

– Det er mange-fasettert. På den ene siden tror vi ikke at Gud gjør noe uten gjennom sitt folks bønn. Bønn åpner for Guds allmakt og slipper Gud til på en annen måte. Så finnes det lite som elter en forsamling mer sammen og gjør den mer samstemt enn det å be sammen. Både den sosiale og den åndelige atmosfæren endres i forsamlingen. Nå har vi fått Markus kirke, og det føles som om noe nytt fødes frem i kirken. Den beste måten å få dette til å sette seg er at vi er med og ber det frem. Vi tror at vi skal aksle mer ansvar og da må vi også ta større ansvar i bønn. Bønnetrykket må stå i forhold til de prosjektene vi vil gå i gang med.

Vil ha bredde

Når Jesus Church fredag kveld inviterer til Salmenes kveld er det ikke en gjenerobring av salmeboken som er på trappene. Peter Halldorf og Stephan Christiansen vil sammen besøke Salmenes bok.

– Stephan har jo laget melodier til nesten samtlige av Bibelens salmer. Og når Halldorf kom denne kvelden så valgte man ut en knippe av disse. Halldorf vil preke ti minutter om salmen, så vil Stephan synge. Det blir en fin veksling der en får anledning til å dykke dypt inn i salmene, forteller Skuland.

Han sier det er «morsomt å se» at Christiansen, som er kjent for evangeliske sanger med lett tilgjengelige melodier, utforske pasjonsmusikk og roligere salmeuttrykk.

– Jeg synes at det er veldig flott at det er en bredde i åndelige sanger og viser. Måtte den bredden prege oss og kristenheten, sier han.

Og nettopp bredde i tema og form er noe av det Skuland mener kristne kan lære av Salmenes bok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noe av det som kanskje slår en er den voldsomme bredden som salmene representerer. Lovsang kan noen ganger feste seg i et lite spor og blir enkle sannheter som proklameres. I Salmenes bok er det en voldsom variasjon og bruk av litterære virkemidler. En har salmer der hvert vers begynner på én bokstav i det hebraiske alfabetet, til salmer som minner om de enkle 80-talls lovsangene med repetert refreng.

Feie for egen dør

– Vaskeekte kirkelokaler med tradisjonell utsmykking, salmekvelder og pasjonsmusikk til påske. Forstår du om noen lurer på om det går mot Rom for Jesus Church?

– Altså, Ulf Ekman har blitt katolikk. Stephan er en god venn av Ekman og Jesus Church er en pinsemenighet, ferdig med det. Det bør ikke være mer komplisert enn at vi har flyttet inn i et lokale fra Den norske kirke. I det ene øyeblikket kan vi sikkert få en katolikk til å preke der også, det har ikke jeg noe problem med. Men det ligger kanskje nærmere at en katolikk som har konvertert til pinsekristendom taler, sier Kåre Skuland, som avviser noen tilnærming til katolisismen.

– Men når det er sagt så synes jeg at vi i vårt lille Norge burde få øynene opp for at den største forsamlingen i Oslo er katolsk. Der står det kirkegjengere til langt ut på gata, jeg kjører forbi den kirken hver søndag. Det er flott at vi nå fyller Markus kirke og det er flott at en hel del av innvandrerne våre har katolsk bakgrunn og søker Gud og ber for landet. Troende katolikker er jo mine brødre. Jeg tar gjerne en teologisk debatt, men kanskje skulle vi feie for egen dør først.

Gatemøte ved Stortinget

Det blir selvsagt ikke bare salmesang når Jesus Church samles. Klokken 17 vil stortingsrepresentanter og andre som krysser Eidsvolls plass merke at beboerne i Markus kirke ikke bare holder seg med kirkeorgel. Da blir det gatemøte med lovsangsband fra Jesus Church og Jesus Revolution, bevegelsen som i sin tid ble startet av Stephan Christiansen og som nå driver evangeliseringsvirksomhet flere steder i Europa.

– Hvilken forventning har du til Gatemøtet på Eidsvolls plass?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde et nydelig gatemøte foran Stortinget rett før sommerferien. Resultatet var at 10-15 kom til kirken neste søndag og et 20-talls ungdommer ble med til ungdomsmøte etterpå. Det opplevdes som et friskt pust og en fart inn i sommerferien der vi har hatt gudstjenester hele tiden. I september er Oslo fortsatt preget av at masse folk er ute, og det er herlig å tenke at vi kan gjøre noe slikt helt offentlig, midt i gryta, sier pastor Kåre Skuland.

Les også
- Jeg visste knapt hva liturgi betyddeStephan Christiansen
Les også
Inviterte til rusfri parkfest for nye Oslo-studenter
Les også
Jakter menighet for å unngå troskrise