- Veldig viktig å få bestemme selv

Hva skal sangglade tenåringer gjøre når barnekoret blir for barnslig? Noen sliter med å finne det ut, andre har knekt koden.

Søst­re­ne Emeline (16) og Sunni­va (14) Gul­brand­sen er blant dem, i godt sam­råd med mamma Lise og pappa Tony.Sam­men med lille­bror The­odor ut­gjør de en mu­sikk­fa­mi­lie par excel­len­ce, og al­le­re­de som hen­holds­vis 9- og 7-årin­ger var Emeline og Sunni­va ute med sin førs­te mu­sikk-CD.

De har gått veien fra kris­ten barne­pop til et mye voks­ne­re lov­sangs­ut­trykk på CD-pla­ta som slip­pes i disse dager. På «Sam­men i lov­sang» har de for­latt den lette barne­gen­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter et par år hver i jente­grup­pa «Seven», med kon­ser­ter og CD-ut­gi­vel­ser, kom dagen da de begge var blitt for store. For mange i samme si­tua­sjon ville det vært et stort spørs­mål hvor de skul­le synge nå.

Emeline og Sunni­va fant en gans­ke lett vei. De har sun­get fra før de kunne snak­ke, og Emeline for­tel­ler at hun syn­ger nes­ten all­tid.

Na­tur­lig over­gang

Hun snak­ker for øvrig pa­ral­lelt om mu­sik­ken og me­nig­he­ten. Til­knyt­nin­gen til Mi­sjons­kir­ka i Aren­dal er vik­tig også for den sang­li­ge ut­vik­lin­gen. Der har Emeline vært med i lov­san­gen så lenge hun har fått lov, og hun øns­ker å fort­set­te med det.

Det har også vokst fram et ak­tivt ung­doms­mil­jø i me­nig­he­ten der ung­dom­men selv har fått mye spille­rom til å ut­for­me ak­ti­vi­te­te­ne. Det har gitt sterk vekst, sær­lig det siste året.

- Det har vært na­tur­lig å være med på ung­doms­ar­bei­det. Jeg har ikke hatt lyst til å slut­te der, så det har ikke vært na­tur­lig å gli vekk fra dette.

- Ikke for vok­sent

- Nå gir du og Sunni­va ut CD. Hvor mye sty­rer dere dette selv?

- Vi be­stem­mer det meste, fra hvil­ke te­ma­er vi skal synge om til hvor­dan teks­te­ne skal være. Vi er vel­dig be­stem­te på at de må være sånn at ung­dom­mer for­står dem. Det må ikke være for vok­sent, men hel­ler ikke for barns­lig. Det er vel­dig vik­tig å få lov til å være med å be­stem­me, sier hun og roser moren for å skri­ve gode teks­ter - men hun og Sunni­va sier fra når det er noe de av og til ikke tror fun­ker.

- Det må ikke bli alt­for bi­bels­ke ord som ikke alle har hørt, sier Emeline.

- Har over­gan­gen fra barne­sang til et voks­ne­re ut­trykk vært smerte­fri?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det har kom­met vel­dig na­tur­lig. Etter hvert som vi har vokst, er det blitt mer ak­tu­elt med lov­sang og ikke så mye pop.

- Og om dere hadde hatt for­eld­re som var mer pushy, hadde det fun­gert?

- Jeg er sånn at jeg sier fra hvis jeg ikke er enig. Det vi skal synge, må jo være noe Sunni­va og jeg står for. Det har vel­dig mye å si. Men det har gått vel­dig greit, sier Emeline som sam­men med lille­søs­ter hadde en liten «re­lease» under Barne­gos­pel­fes­ti­va­len i Kra­gerø i hel­gen.

Får an­svar

Pappa Tony Gul­brand­sen er mu­sikk­pas­tor i Mi­sjons­kir­ka i Aren­dal. Me­nig­he­ten har lagt vekt på å lytte til ung­dom­me­ne og å la dem få an­svar og styre sam­lin­ge­ne sine. De voks­ne har de­le­gert og stått noe i bak­grun­nen og fulgt med.

Han mer­ker at ung­dom­men tren­ger å opp­le­ve at de får være ak­ti­ve i me­nig­hets­li­vet og ta ini­tia­tiv, ikke bare på ung­doms­mø­ter, men også i guds­tje­nes­ten.

- Er det også vik­tig mu­si­kalsk at over­gan­gen fra barne­ti­den skjer i en stør­re sam­men­heng, altså i me­nig­he­ten?

- Ja, og det må skje på ung­dom­mens pre­mis­ser. Det er vik­tig for Emeline og Sunni­va å gjen­kjen­ne seg i mu­sikk­sti­len, sier pappa Tony. Han og kona Lise føl­ger med på at alt går greit, men kal­ler seg hel­ler men­to­rer enn ma­na­ge­re.

- Det er vik­tig at jen­te­ne får forme dette både mu­si­kalsk og når det gjel­der teks­ter, sier han.

Ten­årings­til­bud

Vesle­møy Tørre Sær­sland er kor­le­der i Sau­land Barne­gos­pel og har im­po­ne­ren­de opp­slut­ning om koret i bygda si. I går for­tal­te hun til Dagen hvor­dan ten­årin­ge­ne li­ke­vel sli­ter med å finne et kris­tent mu­sikk­til­bud når de vokser ut av barne­ko­re­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Barne­gos­pel­fes­ti­va­len i Kra­gerø i helga fikk hun svar på ropet om et eget til­bud til dem som er på ters­ke­len til ten­årings­li­vet. Løs­nin­gen ble egne sam­lin­ger med danse­in­struk­sjon, skred­der­sydd for de elds­te barna.

- I år er det er et helt nytt opp­legg for dan­se­re fra 6. klas­se og opp­over, og dat­te­ra mi, som nå går i ung­doms­sko­len og snart er 13, var med der, for­tel­ler en en­tu­si­as­tisk Tørre Sær­sland.

Dyr­ker le­der­ta­len­ter

Soul Child­ren er den be­ve­gel­sen som har hatt mest suk­sess med barne­kor i Norge de siste åra. Ragn­hild Hiis Åne­stad star­tet denne kor­be­ve­gel­sen. Hun har både ob­ser­vert ut­ford­rin­ge­ne og gjort noe med dem slik at de yngs­te ung­dom­me­ne skal få en grei­ere over­gang fra barne­kor­li­vet til en voks­ne­re sang- og mu­sikk­ver­den.

Ett bi­drag er å ta seg av le­der­ta­len­te­ne, de som i sin tur skal være rolle­mo­del­ler for de yngre barna i mil­jø­et og som skal være med å lede dem.

På Barne­gos­pel­fes­ti­va­len i helga ledet hun en del av øvel­se­ne for det 550 stru­per store koret. Men hun var ikke alene på di­ri­gent­po­di­et. Der hadde hun med seg so­lis­te­ne og Åsne Sol­berg (16) og Ramon And­re­sen (14). De tas skritt for skritt inn i le­der­rol­ler som vil gjøre dem i stand til å stå på egne ben som kor­le­de­re og in­spi­ra­to­rer for de yngre i den vok­sen­de barne­kor­bøl­gen. DAGEN

Musikk i tenåra

Overgangen fra barnekor til tenåringsmusikk er ikke smertefri for alle, men noen klarer den godt.

Søstrene Emeline og Sunniva Gulbrandsen er kanskje ikke representative, men de kommer i disse dager med en lovsangs-CD der de synger lovsanger i stedet for barnepopsanger.

Det er viktig å la ungdommen selv prege både musikken de skal framføre og menighetslivet de skal delta i, mener både søstrene og foreldrene deres.

Les også
550 barn på gospelfestivalBarnegospelfestivalen