VONDE OPPLEVELSER: - Jeg leser
...
VONDE OPPLEVELSER: - Jeg leser med sorg Anders sine opplevelser. Han har hatt all rett til å reagere. Ingen skal bli utsatt for slikt, sier Andreas Hegertun til Dagen. Foto: Øyvind Kleiveland
- Torp er helt i ytterkant
Del
Fortellinger om torturlignende leirvirksomhet i kristen regi hører fortiden til, mener Andreas Hegertun. Han leser med sorg Anders Torp sine opplevelser.
Aftenposten og A-magasinet hadde fredag stort oppslag med sønnen til pastor Jan-Aage Torp i Oslokirken, Anders Torp. Anders har forlatt farens menighet, er erklært ateist og meget kritisk til virksomheten han som barn og ungdom var med på i kristen regi. Han har tidligere fortalt sin historie, nå sist i et nytt opplag av Levi Fragells bok «Vi som elsket Jesus».Ekstrem leirAnders Torp forteller om hvordan han som 13-åring fastet i 40 dager, noe som gjorde ham skrekkelig tynn og dårlig. Han forteller også om en leir i Danmark i regi av menigheten Faderhuset, hvor deltagerne skulle oppleve hvordan det var å leve under undertrykkende regimer. De skulle drilles i å ikke fornekte troen. Drillingen bestod i slag og spark, bli holdt under vann så man trodde man druknet, bli dyttet sand ned i halsen og lage falske identitetskort. Anders Torp sier han flere ganger trodde han skulle dø.

I boka forteller Torp at demonutdrivelser var naturlig del av aktiviteten i miljøene han vokste opp i. Han ble også utsatt for dette selv da han var tenåring. I alt 17 utdrivelser ble gjennomført på ham i løpet av kort tid.

Anders Torp forteller videre om en oppvekst preget av frykt for helvete og fortapelse, om en stadig angst for å synde, for ikke å vitne nok, for kropp og seksualitet.Langt uteOslokirken har løslig vært knyttet til pinsebevegelsen i Norge. Pastor i Filadelfia i Oslo, Andreas Hegertun, kjenner Anders Torp godt, han kjenner til hans historie.

- Jeg har et brennende ønske om å være helt tydelig på at dette Anders forteller om, er helt ekstreme miljøer som ikke har noe med det pinsekarismatiske jeg kjenner til. Jan-Aage Torp er helt i ytterkanten av kirkelandskapet, sier han.

- Jeg leser med sorg Anders sine opplevelser. Han har hatt all rett til å reagere. Ingen skal bli utsatt for slikt.

Hegertun legger til at han er glad for at det i dag er veldig få som opplever slike ting som Anders Torp har opplevd.

- Det gjenspeiler ikke den virkelighet kristen ungdommer møter i dag.PFUDet har ikke lykkes Dagen å få kontakt med Jan-Aage Torp. På sin blogg skriver pastoren at han som far «åpenbart har gjort mange feil, men at Anders og jeg var glad i hverandre som pappa og sønn».

Pastoren mener saken i Aftenposten ikke er etterettelig.

- Aftenposten har skrevet uten å sjekke sine kilder. Dessverre er det mye fri diktning som bør etterprøves. Pressens Faglige Utvalg (PFU) får her en viktig oppgave, skriver han.

Og fortsetter.

- Aftenposten i dag, og i 2009 VG, har fått sine lettvinte oppslag. Og Levi Fragell har i min sønn funnet en som han håper å bruke til å fortsette sitt 40 år lange, hatefulle korstog mot evangeliet.

DAGEN