- Prektighetspress hindrer vekst

Pastorer må bryte ned kravene til vellykkethet ved å fortelle ærlig egne kamper, mener Pingst-leder Pelle Hörnmark. Han mener det handler om å være ekte.

Sist uke var le­de­ren for den Pinse­be­ve­gel­sen i Sve­ri­ge, Pingst, gjeste­ta­ler under Som­mer­stev­net De Frie Evan­ge­lis­ke For­sam­lin­ger (DFEF) har hatt i Dram­men.

Det uut­tal­te prek­tig­hets­kra­vet han har sett i mange svens­ke pinse­me­nig­he­ter, har ikke vært noe ho­ved­tema for ham i Norge. Li­ke­vel var han innom te­ma­tik­ken i kvelds­ta­len fre­dag - og ut­dy­per den over­for Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har talt mye om dette uten helt å tenke over det selv. Først da en jour­na­list ring­te for å snak­ke om det, gikk det opp for Pingst-le­de­ren at dette hadde vært en rød tråd i mange taler.

Pas­ser ikke inn

Prek­tig­het, opp­rin­ne­lig et po­si­tivt be­grep, er i mange ste­der blitt noe annet. Det snak­ker gjer­ne Hörn­mark om - at man pas­ser vel­dig på det ytre og inn­tryk­ket man gir.

- Det kan hand­le om å av­hol­de seg fra al­ko­hol og to­bakk, at man tar vel vare på seg selv og har orden på alt, at ek­te­ska­pet er i orden, at man har pene barn. I al­min­ne­lig­het er dette bra, egent­lig, men det blir et pro­blem når det blir nor­men alle må passe inn i. Når nor­men blir prek­tig, vil de som ikke pas­ser inn, kjen­ne seg som frem­me­de i me­nig­he­ten, sier Hörn­mark.

Må sette kul­tur

Han mener pas­to­rer er i po­si­sjon til å be­sør­ge en end­ring. De kan gå foran og bryte ned kra­vet til vel­lyk­ket­het ved å for­tel­le ærlig om egne kam­per. Han opp­ford­rer dem til å fram­stå uten strig­let fa­sa­de.

- Det har pro­vo­sert meg at mange løper bort fra for­sam­lin­gen når de gjen­nom­går en skils­mis­se eller når be­drif­ten går kon­kurs. Skam­men blir for stor til at man kom­mer til fel­les­ska­pet med pro­ble­me­ne, sier Hörn­mark.

Han mener det burde vært mot­satt.

- Det skul­le være fel­les­ska­pet som tok seg av deg da. De skul­le hjel­pe deg, sier Hörn­mark som har vært leder for Pingst i fem år.

- Det er så vik­tig at for­sam­lings­le­de­re ska­per en kul­tur der man kan ta fram både det gode og det ne­ga­ti­ve.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bedre enn før

Hörn­mark mener han ser en po­si­tiv ut­vik­ling i Sve­ri­ge. Prek­tig­hets­ja­get avtar.

- Det går i rik­tig ret­ning, men jeg tror Pinse­ve­gel­sen har hatt mer av det enn andre kirke­sam­funn, selv om det fin­nes over­alt. Det har en his­to­risk bak­grunn. Mel­lom 1930- og 60-70-tal­let opp­sto det gans­ke mye so­si­al kon­troll i Pinse­be­ve­gel­sen. Da den kom til Sve­ri­ge, var det men­nes­ker fra enkle kår som først kom med. De fikk orden på liv­e­ne sine, tjen­te pen­ger og gjor­de det bra. Jeg tror det fin­nes en all­menn opp­le­vel­se av at når man blir kris­ten, er det så mange ting man må gjøre. Men folk som kjem­per med noe i livet sitt, vil ikke være med på det. Vi som er krist­ne, vet jo at vi ikke er vel­lyk­ke­de. Vi kjem­per jo med mange ting, sier Hörn­mark.

Han sier han for­sø­ker å for­tel­le ærlig fra eget liv fra ta­ler­sto­len.

- Om jeg lyk­kes, får andre av­gjø­re, men jeg prø­ver i alle fall. Jeg vil ikke ha en maske eller gjøre meg selv bedre enn jeg er.

- Det hand­ler om ekt­het?

- Ja, men ris­ken for pre­di­kan­ten er at han snak­ker om et pro­blem for å bli be­kref­tet. Man må ha be­ar­bei­det pro­ble­met sitt så man taler for dem som lyt­ter, ikke for selv å få hjelp gjen­nom å for­tel­le fra livet sitt. Det skal man gjøre i sjele­sor­gen.

- Fører økt ekt­het til me­nig­hets­vekst?

- Noen me­nig­he­ter vokser, men man kan ikke si at man skal gjøre dette for å få for­sam­lings­vekst. Man bør gjøre det uan­sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ingen kirke­vekst­stra­te­gi?

- Nei, det tror jeg blir helt feil. Jeg tror ikke dette er en nøk­kel til vekst, men prek­tig­hets­press er et hin­der for det, sier Hörn­mark.

Frie Venners sommerstevne

Hva: De Frie Evangeliske Forsamlingers (Frie Venners) landsmøte og sommerstevne

Sted: Danvik Folkehøgskole og Drammenshallen i Drammen

Tid: 9.-14. juli

Deltakere: Trolig omkring 1.000 på kveldsmøtene, 3-400 påmeldte

Talere: Bjørn S. Olsen, Pelle Hörnmark, Per Arne Dahl, Olav Dahl, Maria Lura, Kjell Ohldieck, Gordon Tobiassen og Andreas Nordli

Les også
- Kan være vanskelig å bli inkludert
Les også
- Kan være vanskelig å bli inkludert
Les også
- Kan være vanskelig å bli inkludert