Ambassadør Svein Sevje (t.v.) har merket seg den nye tonen fra den norske regjeringen i forhold til Israel. Han setter pris på at dette fanger oppmerksomheten i israelske media. Her ønskes Sevje velkommen til Yad Vashem av direktør Robert Rosette sammen med utenriksminister Børge Brende 22. november i fjor. Foto: John Solsvik.

- Ny norsk tone overfor Israel

Den norske regjeringens positive signaler overfor Israel blir lagt merke til i Israel. - Norge som hadde en av de mest fiendtlige regjeringene overfor Israel, snur om i forholdet til oss, skriver storavisen Jedioth Ahronoth.

De nye sig­na­le­ne fra både stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg, kul­tur­mi­nis­ter Thor­hild Wid­vey og den nye blå-blå-re­gje­rin­gen i Norge leg­ges merke til i Is­rael.

Nord­euro­pa-kor­re­spon­dent Eldad Beck i Is­ra­els VG, Je­dioth Ahro­noth, skri­ver at Norge med sin tid­li­ge­re «fiendt­li­ge» hold­ning over­for Is­rael, øns­ker nå en mer ba­lan­sert po­li­tikk i Midt­østen og går for sam­ar­beid på flere felt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Innen noen må­ne­der kom­mer også Nor­ges stats­mi­nis­ter, Erna Sol­berg, på sitt førs­te besøk til Is­rael. Det blir det førs­te besøk fra en norsk stats­mi­nis­ter på over et tiår. Sol­berg var også en av de førs­te stats­le­der­ne som send­te kon­do­lan­ser ved tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Ariel Sha­rons bort­gang, skri­ver Beck.

Mer­ket seg tonen

Nor­ges am­bas­sa­dør i Is­rael, Svein Sevje, sier til Dagen at han har mer­ket seg den nye tonen fra den nors­ke re­gje­rin­gen og virk­nin­gen på dette i Is­rael.

- Det er flott at Norge blir om­talt slik i stor­avi­sen Je­dioth Ahro­noth, og jeg synes det er po­si­tivt når is­rae­le­re opp­fat­ter oss mer venn­lig­sin­net enn før, sier Sevje.

Han no­te­rer seg at noen is­rae­le­re har opp­levd hold­nin­gen fiendt­lig fra tid­li­ge­re nors­ke re­gje­rin­gers side, men mener dette ikke deles av alle is­rae­ler­ne.

- Vi har ikke vært fiendt­li­ge over­for Is­rael før, men hatt et nært sam­ar­beid hele veien. Det er ok­ku­pa­sjo­nen og folke­ret­ten som vi for­fek­ter og som noen is­rae­le­re har opp­levd vans­ke­lig, sier Sevje.

Bedre for­hold

Eldad Beck har snak­ket med Is­ra­els am­bas­sa­dør til Norge, Naim Arai­di, som sier det er ty­de­li­ge tegn på for­bed­rin­ger i for­hol­det mel­lom de to lan­de­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Of­fent­lig­he­ten og myn­dig­he­te­ne er i ferd med å for­stå at for­hol­det til Is­rael ikke nød­ven­dig­vis må ses ut fra den pa­le­stinsk-is­ra­els­ke kon­flik­ten, og at de to na­sjo­ne­ne kan ut­vik­le nor­ma­le bånd innen ab­so­lutt alle felt, sier Arai­di.

I kjøl­van­net av re­gje­rings­skif­tet høs­ten 2013, tok den is­ra­els­ke am­bas­sa­den i Norge ini­tia­ti­vet til et for­be­re­den­de møte mel­lom is­ra­els­ke og nors­ke sel­ska­per for å dis­ku­te­re mu­lig­he­te­ne for å frem­me sam­ar­beid mel­lom den nors­ke olje­sek­to­ren og Is­ra­els nye gass­in­du­stri.

Den nors­ke fi­nans­mi­nis­te­ren, som også er leder i Frem­skritts­par­ti­et, Siv Jen­sen, har of­fent­lig ut­trykt støt­te til et nær­me­re sam­ar­beid mel­lom de to lan­de­ne på energi­sek­to­ren, skri­ver Eldad Beck.

Nei til kul­tur­boi­kott

Han viser også til ut­ta­lel­ser fra Nor­ges kul­tur­mi­nis­ter, Thor­hild Wi­d­vey, om kra­vet om kul­tur­boi­kott av Is­rael.

- Vi ser ikke boi­kott som et ef­fek­tivt mid­del for å få til po­si­ti­ve end­rin­ger. Den nors­ke re­gje­rin­gen er in­ter­es­sert i tet­te­re kul­tu­rel­le for­bin­del­ser mel­lom de to lan­de­ne, sier Wi­d­vey, som leg­ger til at en dy­pe­re gjen­si­dig for­stå­el­se er en for­ut­set­ning for å oppnå fram­gang også po­li­tisk.

Je­dioth Ahro­noth viser vi­de­re til en kon­fe­ran­se nylig for 160 nors­ke tv-pro­du­sen­ter der både pri­va­te og stat­li­ge tv-sel­skap lyt­tet til inn­legg fra to av Is­ra­els le­den­de tv-kjenn­di­ser, Karni Ziv og Res­hef Levi. Kul­tur­mi­nis­ter Wi­d­vey som åpnet kon­fe­ran­sen, sa hun var im­po­nert over is­ra­elsk fjern­syns- og film­in­du­stri med en rekke store tv-se­ri­er som er blitt suk­ses­ser også in­ter­na­sjo­nalt.

- Jeg tror at den is­ra­els­ke suk­ses­sen også kan in­spi­re­re det nors­ke pro­duk­sjons­mil­jø­et. Det viser at selv re­la­tivt små land kan oppnå store seire, sa Wi­d­vey.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen boi­kott

Am­bas­sa­dør Svein Sevje av­vi­ser at det har vært noen kul­tur­boi­kott av Is­rael fra norsk side.

- Vi har av­vist alle slike ut­spill fra kul­tur­hold i Norge, og sat­set på et ut­strakt kul­tur­sam­ar­beid sær­lig de siste tre årene med eget bud­sjett og egen an­svar­lig i am­bas­sa­den i Tel Aviv. Det har gitt po­si­tiv re­spons både i Is­rael og i Norge, sier Sevje til Dagen.

Les også
Det dramatiske forholdet mellom Norge og Israel