- Ja til homoekteskap et ja til barnemarkedet

Øivind Benestad mener Kirkemøtet sier ja til barnemarkedet dersom det åpner for homoekteskap, men tror det er mulig å forhindre begge deler.

LES ALT OM DEN NORSKE KIRKES SAMLIVSUTVALG HER

Etter at Bispemøtets samlivsutvalg har lagt fram sin innstilling om vielse av homofile, skjerpes nå frontene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Øivind Benestad nekter å gi opp motstanden mot at Den norske kirke skal innføre en liturgi for vielse av likekjønnede par. Han er daglig leder for Stiftelsen MorFarBarn som forsvarer ekteskapet som en institusjon mellom mann og kvinne og kjemper for barns rett til å kjenne både sin mor og sin far. Han er også delegat til Kirkemøtet fra Agder og Telemark og medlem av bispedømmerådet der.

- Skal kjempe i to år

Selv om et flertall i samlivsutvalget vil innføre homovielser, avviser Benestad at løpet er kjørt.

Han tilskriver utfallet i utvalget det faktum at biskopene valgte et flertall av «teologisk radikale» til å være med der og mener sammensetningen ikke i seg selv sier noe om hva utfallet vil bli.

- Det er ikke slik at det nå går bare gal vei. Vi skal kjempe i minst to år for at utvalgets flertall ikke får gjennomslag, sier Benestad. Han er ikke sikker på at de som går inn for vielse av likekjønnede par, vil fremme saken for det sittende Kirkemøtet hvis de ikke er sikre på å få flertall.

Homovalgkamp

Høsten 2015 er det kommune- og fylkestingsvalg, men også valg til bispedømmerådet. De som velges inn dit, blir medlemmer av Kirkemøtet der saken til slutt vil bli avgjort. Benestad tror bestemt den dominerende saken foran valget til bispedømmeråd blir homoekteskap og kandidatenes holdning til dette.

- Det blir den store saken i valgkampen, hvis ikke saken allerede er avgjort før det, sier han til Dagen.

Ja til barnemarkedet

På ett område mener Benestad at kirkens fremste valgte representanter ikke har vært tilstrekkelig årvåkne.

- Et ja til likekjønnet ekteskap innebærer et ja til barnemarkedet. Dette er det mange som ikke har skjønt. Når folk begynner å skjønne dette mer, håper jeg at flere vil spørre om kirken kan velsigne planlagt farløshet og morløshet. For en slik velsignelse ligger automatisk i et vedtak om å godta vielse av likekjønnede par, at man også godtar egg- og sæddonasjon og surrogati, sier Benestad til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Benestad mener samlivsutvalgets flertall legger opp til en kurs som klart er kirkesplittende.

- Politiseres

Nordisk nettverk for ekteskapet mener det medfører en klar politisering av Kirken hvis samlivsutvalgets flertall vinner fram.

- Sier kirken ja til kjønnsnøytrale ekteskap, sier den ja til hele reformen, inkludert de endringene som kommer i synet på surrogati og barns rett til mor og far, heter det i en pressemelding.

Splitter allerede

Rektor Bård Mæland ved Misjonshøgskolen i Stavanger peker i en uttalelse på at det alt er mye som tyder på at det skjer en splittelse mellom kirker i tradisjonelle norske misjonsland og Den norske kirke samt lutherske kirker i Sverige og USA.

Det er en dyp konflikt i forståelsen av homofilt samliv mellom Mekane Yesus-kirken i Etiopia og disse kirkene, og et nesten 150 år langt samarbeid kan med det gå mot slutten.

LES ALT OM DEN NORSKE KIRKES SAMLIVSUTVALG HER

(Dagen)