- Israel saboterer forhandlinger

Palestinske myndigheter anklager Israel for å sabotere fredsforhandlingene når de gir grønt lys for bygging av nærmere 1.200 leiligheter utenfor Den grønne linjen.

Bare et par dager før fredsforhandlingene tas opp igjen gir Israel tillatelse til bygging av 793 leiligheter i de østlige deler av Jerusalem og 394 leiligheter i Judea og Samaria. Palestinske ledere anklager Israel for å torpedere forhandlingene.

Muhammad Shtajjeh, som forhandler på palestinernes vegne og er en toppleder i Fatah, anklager Israel for å sabotere tostatsløsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette viser at Israel ikke har vært seriøs når det gjelder forhandlinger, sier Shtajjeh til Jerusalem Post.

Unødvendig

Hanan Ashrawi i PLOs toppledelse sier det ikke er nødvendig med forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

- Israel kommer med det ene slaget etter det andre mot det i nternasjonale samfunnet og USAs administrasjon, og Israel må ta ansvaret alene for åpent å undergrave forsøkene på å få i gang igjen fredsprosessen, sier Ashrawi.

Ja til bygging

Boligminister Uri Ariel opplyste søndag at Israel sa ja til bygging av 793 leiligheter i bydelene Gilo, Har Homa og Pisgat Zeev, og 394 leiligheter i Ariel, Efrat, Maaleh Adumim og Betar Illit.

- Intet land i verden godtar diktat fra andre land når det gjelder hvor de kan bygge eller ikke. Vi vil fortsette å oppmuntre husbygging over hele landet for å møte behovet til alle israelske innbyggere, sa Ariel søndag.

Talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, avviser kritikken mot planene.

- Utbyggingen som er vedtatt i Jerusalem og i bosettingsblokkene, skjer i områder som kommer til å bli en del av Israel i enhver framtidig fredsavtale. Det kommer ikke til å endre det endelige kartet for å oppnå fred. Det endrer faktisk ingenting, sier Regev.

Løslater terrorister

Vedtaket kom samtidig med at en ministerkomité valgte ut hvilke 26 terrorister i israelske fengsler som skal settes fri. Dette er palestinere som har gjennomført eller stått bak terrorangrep som har ført til drap på israelske borgere. 14 av fangene blir sendt til Gaza, mens 12 utleveres til Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utleveringen er en del av forhandlingsprosessen, og målet er å sette fri 104 terrorister i tre omganger i løpet av et år. Israel har understreket at dersom de løslatte fangene tas for nye fiendtlige handlinger mot israelske borgere, vil de også måtte sone resten av straffen som de nå løslates fra.

En israelsk pressgruppe har bedt Høyesterett å stanse utleveringen av de 104 fangene.

- Vi løslater fanger som har blod på hendene, uten å få noe som helst igjen for det, sier advokat for gruppen, Naftali Wurzburger.

«Smøring»

Det spekuleres i om byggeplanene var en «pris» regjeringen måtte betale partiet Bajit Jehudi for at de skal bli værende i koalisjonen fordi de er så sterke motstandere av fangeutleveringen og tostatsløsningen.

Til nyhetsbyrået Arutz Sheva sier knessetmedlem Nissan Slomiansky fra Bajit Jehudi at de nye byggeplanene bare det første steget i en omfattende bølge av bygging i Jerusalem og Judea og Samaria.

- Med Guds hjelp er dette en plattform for videre storstilt utbygging, og det må det være. Dette er ting vi har snakket om, og dette har vi fått forståelse for i lang tid, sier Slomiansky.

Finansminister Jair Lpid som leder koalisjonspartiet Jesh Atid, har offentlig gått ut mot byggeplanene og kalt det «et dobbelt feilgrep» og en «provokasjon».

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelske byggeplaner

Israel med ja til bygging av 793 leiligheter i østlige deler av Jerusalem og 394 leiligheter i Judea og Samaria

Samtidig setter Israel fri 26 terrorister som står bak drap på israelere.

Løslatelsen er en del av fredsforhandlingene, og skal føre til løslatelse av 104 palestinske terrorister i løpet av et år

Byggeplanene og fangeløslatelsen kommer tre dager før nye fredsforhandlinger starter