ENHETSBYGGER: Ulf Ekman avviser påstanden om at han vil samle alle kristne under paven, men styrker anerkjennelsen av Den katolske kirke.

- Enhet begynner i hjertet, ikke i teologien

Ulf Ekman vil ikke bli katolikk, men fortsetter ferden mot sterkere kristen enhet.

Charisma Magazines artikkel om Ekmans kontakt med Den katolske kirkes biskop i Sverige førte til at Livets Ord-pastoren skrev brev til bladet og beklaget det han mener er en tendensiøs vinkling. Blant annet imøtegår han påstanden om at han ønsker å samle alle svenske kristne til å samles under paven.
- Det er ganske enkelt ikke sant, sier han. Ekman sa til DagenMagazinet i mai at han er mer interessert i å fordype kirkens vesen enn i å forandre dens strukturer. Målet er ikke at alle skal bli katolikker eller ortodokse.
- Min oppgave er å helpe folk til å være åpne uten å miste sin egen identitet, sa han da.

Babylons hore

Til Charisma sier Ekman at pinsevenner og karismatikere har blitt «sekteriske og elitistiske».
- Vår forståelse av vekkelse er for snever. Vi skiller for skarpt mellom vekkelse- og kulturelle uttrykk for kristendom.
Han tar skarp avstand fra å omtale Den katolske kirke som «Babylons hore» (fra Åpenbaringen kapittel 17, red.anm.) og påpeker at protestantene, inkludert pinsevenner og karismatikere, slett ikke er i noen posisjon til å løfte pekefingeren mot katolikkene.
- Horen er er til stede i alle kirkesamfunn. Men på den annen side er Kristi kropp også til stede i alle kirkesamfunn, og absolutt i Den katolske kirke.

Paven og Maria

Anders Arborelius, Den katolske kirkes biskop i Sverige, sier til Charisma at han har problemer med å holde oversikt over alle protestantene som søker kontakt med katolikkene.
I sommer deltok Ekman på et møte i den svenske oasebevegelsen hvor pavens predikant, Raniero Cantalamessa var til stede, og nevnte Arborelius har besøkt Livets Ord og blitt omfavnet av Ekman.
- Mitt ønske er å kvitte oss med fordommer. Vi trenger å oppdage og anerkjenne hverandre. Enhet begynner i hjertet, ikke i teologien, sier Ekman.
Arborelius sier imidlertid også at han mener Ekman både er i ferd med å innse pavens nøkkelrolle som en samlende figur, og «viktigheten av jomfru Maria».
Og samtidig som Ekman ikke først og fremst vil konfrontere ulikhetene i forhold til katolsk teologi, skriver Charismas svenske medarbeider om hvordan Ekman mener Lakeland-vekkelsen understreker behovet for å knytte bånd til både tradisjonell teologi og embetsforståelse.
- Hvis hvem som helst kan utnevne seg selv som leder, blir resultatet forvirring (...). I Urkirken var det mye mer orden og struktur enn vi har undervist, sier han.
På et møte i Östanbäck-klosteret snakket Ekman også om Marias evige jomfruelighet, et sentralt katolsk dogme.
Han går ikke uten videre god for dette, men sier han har latt seg fascinere av at alle reformatorene frem til Wesley trodde på det.
- Den andre tolkningen ble først introdusert av liberale teologer, sier Ulf Ekman ifølge Charisma Magazine.