- En seremonimester uten ryggrad

Elin Ørjasæter begriper ikke hvorfor skilte skal ha rett til å gifte seg på nytt i kirken. - En følge av at man brøt troskapsløfte forrige gang, sier hun.

I sin faste spal­te i Vårt Land kom­men­te­rer råd­gi­ver og for­fat­ter Elin Ør­ja­sæ­ter, det hun opp­le­ver som et kir­ke­lig svik mot den sva­kes­te part i en skils­mis­se - barna.

- Å holde det vi lover er en ele­men­tær dyd. Hvor­for gjel­der det da ikke for ek­te­ska­pet, spør hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­fat­te­ren mener pres­ten venn­lig burde hen­vi­se til nær­mes­te råd­hus når en fra­skilt brud eller brud­gom ber om full bryl­lups­se­re­mo­ni.

- Det er ikke for­døm­men­de, men en prak­tisk kon­se­kvens av at man brøt løf­tet for­ri­ge gang. Og en kon­se­kvens av at kir­kens li­tur­gi river opp gamle sår hos de i slek­ten som hadde øns­ket at fa­mi­lie­li­vet var an­ner­le­des.

Hun for­tel­ler om per­son­li­ge møter med bryl­lup, hvor barna fra tid­li­ge­re ek­te­skap føler sinne og sorg over det som skjer. Hvor faren pro­kla­me­rer sin kjær­lig­het til en ny kvin­ne, som om han aldri har følt noe for sin tid­li­ge­re kone - bar­nas mor.

Svik

Og kir­ken lar dette skje.

- I møte med opp­rør­te po­li­ti­ke­re har kir­ken all­tid valgt å fire på sine prin­sip­per. Pres­ten, som mener folk skal få en ny sjan­se, burde hel­ler ha sagt: jeg vier fra­skil­te fordi jeg vil bli likt.

Ør­ja­sæ­ter trek­ker også lin­je­ne til ho­mo­fi­li-sa­ken, der kir­ken er meget vokal. Det er let­te­re å gå på en mi­no­ri­tet enn på fler­tal­let, sier hun.

- Kir­ken bøyer seg for det skils­misse­gla­de, he­te­ro­fi­le fler­tall, men hol­der stand over­for det ho­mo­fi­le mindre­tall. Vil­jen til å være se­re­moni­mes­ter uten rygg­rad for fler­tal­let og makta er i hvert fall kon­se­kvent.

Prest i Østre Aker og Hau­ge­rud me­nig­het, Hein­ke Foertsch, fny­ser av Ør­ja­sæ­ters inn­spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg synes det er opp­sikts­vek­ken­de at det i det hele tatt går an å stil­le spørs­må­let om kir­ken skal sette ned foten for gjen­gif­te, sier hun til avi­sen.

Dagen

Les også
Nåde - ingen syndstillatelse
Les også
I en perfekt verden...
Les også
Sogneprest nektes adgang til kapell