- Det venter en sorgprosess for mange

Med tristhet. Slik svarte predikanten Stefan Salmonsson da han innså at hans mentor og prest gjennom 30 år konverterer til katolisismen.

I et åpen­hjer­tig in­ter­vju i Världen i dag, snak­ker han om hvor­dan han opp­lev­de Ulf Ek­mans reise mot den ka­tols­ke kirke.

Da Li­vets Ord bi­bel­sko­le ble star­tet i 1983, var Ste­fan Sal­mons­son en av de førs­te til å bli re­gist­rert. Etter bi­bel­skole­året ble han ung­doms­pas­tor i Li­vets Ord, en stil­ling han hadde i flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden den gang har han vært pas­tor i Li­vets Ord i Jönköping.

Ulf Ekman har spilt en vik­tig rolle i Ste­fan Sal­mons­son krist­ne liv, sier han.

- Jeg var en ung mann da jeg møtte ham, og jeg hadde et ønske om å tjene Gud og vand­re med Ham. Un­der­vis­nin­gen Ulf kom med var en stor hjelp for meg. Han var som en ka­ta­ly­sa­tor som Gud bruk­te og ga et fan­tas­tisk rikt tros­liv med Her­ren, for­tel­ler Sal­mons­son

Oli­ven­tre­et

Da Ulf Ekman flyt­tet til­ba­ke til Sve­ri­ge i 2005 etter et tre­årig opp­hold i Is­rael, mer­ket Sal­mons­son at noe hadde end­ret seg i Ulf Ekman syn på den ka­tols­ke kirke.

I etter­kant av opp­hol­det skal Ekman ha for­talt om en hen­del­se i Is­rael som kom til å prege ham dypt. Han for­tal­te at han en dag så et gam­melt og dødt oli­ven­tre. Men da han gikk nær­me­re la han merke til at treet slett ikke var dødt, men tvert imot bodde der. Denne opp­le­vel­sen kan bli sett på som et ut­gangs­punkt for Ulf Ekman ut­forsk­ning av den ka­tols­ke kirke.

- Vi for­stod ty­de­lig at Ulf hadde opp­da­get noe da han flyt­tet til­ba­ke til Sve­ri­ge. Smer­ten av ikke å finne sva­ret i mitt eget hjer­te, har ført til at jeg har holdt til­ba­ke fordi jeg ikke kan dele den kon­klu­sjon Ulf Ekman har kom­met fram til, sier Sal­mons­son.

- Har du på noen måte delt Ulf Ek­mans reise med å opp­da­ge den ka­tols­ke kirke?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Møtet i hjer­tet er fak­tisk å se at vi er brød­re og søst­re, og at vi fak­tisk er nødt til å an­er­kjen­ne hver­and­re som brød­re og søst­re så lenge vi be­kjen­ner Her­ren. Til tross for for­skjel­ler og tra­di­sjo­ner.

- En­hets­tan­ken som Bi­be­len be­skri­ver, og som Jesus selv ut­tryk­ker at er den sanne krist­ne, er noe alle burde stre­be etter og leve med, sier Sal­mons­son.

Ble ikke pres­set

Men de ka­tols­ke tan­ke­ne som Ulf Ekman har gitt ut­trykk for de siste årene, har li­ke­vel ikke vært i sam­svar med Sal­mons­sons egen over­be­vis­ning.

- Jeg har jo sig­na­li­sert noe annet. At jeg ikke har blitt med på denne veien. Jeg øns­ker å un­der­stre­ke at Ulf ikke på noen måte har pres­set eller tvun­get oss. Det har vært greit å få et annet syn og til­nær­ming til denne pro­ses­sen. Det be­skri­ver litt hva slags for­hold vi har, at du fak­tisk ikke tren­ger å være enig i alt, sier Sal­mons­son.

Til tross for at han lenge mer­ket Ek­mans til­nær­ming til den ka­tols­ke kir­ken, trod­de ikke Sal­mons­son i lang tid at Ekman skul­le ta det en­de­li­ge ste­get og kon­ver­te­re. Rea­li­se­rin­gen av en fore­stå­en­de kon­ver­te­ring kom for noen må­ne­der siden.

- Først når jeg hørte ham i sam­ta­ler og leste ar­tik­le­ne hans for­stod jeg at han ville kon­ver­te­re. Det var ikke en av­gjø­rel­se han tok over nat­ten, men en grad­vis pro­sess, sier Sal­mons­son.

Ble let­tet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ulf Ekman har siden søn­dag vært åpen om at han kon­ver­te­rer til ka­to­li­sis­men Sal­mons­son ble let­tet av of­fent­lig­gjø­rin­gen.

- Når noe kom­mer frem i lyset er det all­tid let­te­re å for­hol­de seg til det, selv om det kan være tøft i lyset, sier han.

Ulf Ek­mans be­slut­ning om å bli mot­tatt i den ka­tols­ke kirke betyr at det er førs­te gang han og Li­vets Ord går sine egne veier, siden me­nig­he­ten ble grunn­lagt i 1983.

- Selv om Ulf Ekman nå går en annen vei, fort­set­ter vi å gå den veien vi har star­tet. Vi end­rer ikke den veien, sier Sal­mons­son.

VÄRLDEN IDAG/DAGEN

Les også
«For Ekman finnes svaret i den katolske tro. Min egen utvikling har gått i motsatt retning»Stefan Gustavsson
Les også
Åleskjær kaller Ekmans konvertering for «personlig tragedie»
Les også
Her forteller Ekman menigheten at han skal bli katolikk
Les også
Veien til Rom