«En ulov­lig og uetisk hand­ling som ikke er for­en­lig med å være prest»

Den katolske presten som er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en 15 år gammel jente uttrykker kjærlighet til henne. - På ingen måte formildende, sier Elisabeth Torp.

Saken mot den ka­tols­ke pres­ten som er til­talt for å ha hatt sek­su­ell om­gang med en 15 år gam­mel jente star­tet i Ber­gen ting­rett på tirs­dag denne uken. Aktor ba om seks må­ne­ders feng­sel, en av dem be­tin­get, iføl­ge Ber­gens Ti­den­de. For­hol­det mel­lom pres­ten og jenta på­gikk i noen uker i som­mer.

- Dette er både en ulov­lig og en uetisk hand­ling som ikke er for­en­lig med å være prest. Denne per­sonen tar ikke an­svar for rol­len og po­si­sjo­nen som han har, sier dag­lig leder Eli­sa­beth Torp i Kir­ke­lig Res­surs­sen­ter mot vold og sek­su­el­le over­grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun opp­le­ver det ikke som noen for­mid­len­de om­sten­dig­het at pres­ten og jenta har ut­trykt kjær­lig­het til hver­and­re.

- På ingen måte. Det er en så ty­de­lig asym­met­risk re­la­sjon dem i mel­lom, sier hun.

Gra­ve­ren­de

Den tysk­fød­te pres­ten sier han ikke var klar over at den sek­su­el­le lav­al­der i Norge var på 16 år. I hans hjem­land er den 14 år.

- Der­som jeg hadde vært kjent med norsk lov på dette fel­tet, hadde det hel­ler ikke skjedd, sa pres­ten.

Bis­kop Bernt Eids­vig i Den ka­tols­ke kirke opp­le­ver om­sten­dig­he­te­ne som gra­ve­ren­de.

- I kirke­ret­ten er 18 år gren­sen for det kri­mi­nel­le. Alt som kir­ke­li­ge an­sat­te gjør mot en per­son under 18 år blir de­fi­nert som over­grep. Dette vet alle pres­ter, sier han.

Taus­hets­plikt

For­hol­det ble kjent da jenta, som ikke er ka­to­likk, gikk til skrifte­mål. I ret­ten ut­tryk­te hun at hun ikke syn­tes pres­ten hadde gjort noe galt, og ba ret­ten om ikke å dømme ham. Hun har også for­klart at hun for­sik­ret seg om at det var taus­hets­plikt, men at denne ble brutt av pres­ten hun skrif­tet hos.

- Jeg tror jeg vil høre hans ver­sjon av his­to­ri­en før jeg sier noe om brudd på taus­hets­plik­ten, sier bis­ko­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eli­sa­beth Torp an­be­fa­ler ak­tivt til­syn og inn­syn i luk­ke­de rom for å for­hind­re over­grep.

- Det er vik­tig at det fin­nes fore­byg­gen­de ord­nin­ger der en sjele­sør­ger kan få vei­led­ning, men også der en kan for­mid­le at en har gjort noe som en i etter­tid skjøn­ner er galt, sier hun.

Les også
Ber om seks måneders fengsel for katolsk prest