Iskalde vedtak fra politikere i Norge

Noen av vedtakene som er fattet på politiske landsmøter denne våren er tilsynelatende uten etisk refleksjon eller hensyn til alle involverte parter.

Vi var i Italia. I vakre gamle rom og utendørs under solskjerming lærte vi ledelsesstudenter om etikk og metode. Alle skulle komme med sitt eget dilemma som vi skulle løse i felleskap, ved bruk av metoden etisk refleksjonsveiledning. Tårene kom hos de fleste av oss, siden dette var reelle dilemmaer vi hadde stått oppe i eller sto oppe i. Dilemmaer og verdikonflikter er vanskelige og berører oss også følelsesmessig.

I etisk refleksjonsveiledning kan man si litt forenklet at verdiene synliggjøres, settes ord på og vektes opp mot hverandre. Du ser på problemstillingene sammen med en veileder og en liten gruppe – og får synliggjort på en god måte hvilke verdier som krasjer mot hverandre. Det som betyr mest for deg veier tyngst. Det er gjerne der valget ditt lander.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stopp opp!

Jeg tenkte den gang i Italia – og jeg har tenkt det igjen denne våren – at dette skulle vært et obligatorisk verktøy som alle de politiske partiene brukte i sitt programarbeid. I dilemmaene som oppstår i hverdagsliv og jobb – og i de store samfunnsspørsmålene – er det ofte sentrale verdier som krasjer mot hverandre. Hvis vi ikke tar oss tid til å stoppe opp og reflektere etisk over et dilemma, kan det bære riktig galt avsted.

«Etisk refleksjon er systematisk utforsking av en sak. Det er å se en sak fra flere sider og bringe inn nye perspektiver. Formålet er å beskrive en verdikonflikt slik at man kan ta en informert og begrunnet avgjørelse der faglig og etisk skjønn erstatter «synsing» rundt vanskelige temaer», skriver John M. Raaheim i Teknas ledelsesblogg. Etisk kompetanse opparbeides nettopp gjennom å øve seg opp til etisk refleksjon.

Viktig verdivalg

Det er etter min oppfatning tatt noen iskalde beslutninger på politiske landsmøter denne våren knyttet til abortspørsmålet, tilsynelatende uten etisk refleksjon eller hensyn til barnet. Noen vil flytte selvbestemt abort til uke 18, andre til uke 22. Rettigheter, selvbestemmelse og modernisering er viktige stikkord for endringene – ikke et ord om de etiske utfordringene rundt dette. Jeg har allerede brukt utestemmen i denne saken, som mange andre.

Samtidig må vi ikke bruke utestemmen overfor enkeltmennesker. Vi kan alle komme opp i svært vanskelige situasjoner der vi ikke trenger noen som roper, men noen som møter oss med nåde. Vårens landsmøter viser at høstens valg er et viktig verdivalg som utfordrer til etisk refleksjon. Jeg håper det vil påvirke hvem du gir stemmen din til.