For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

ETTERKOMMER: Britiske Lyn Julius er etterkommer av jødiske flyktninger fra Irak og kjemper for at deres historie og skjebne skal bli hørt og anerkjent gjennom organisasjonen Harif og boken Fordrivelsen. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Den glemte jødefordrivelsen

– Det snakkes ikke om den store fordrivelsen av jøder fra arabiske land på 50-tallet. Nå gjentar historien seg for andre minoriteter som kristne og jezidier, sier forfatter Lyn Julius.

Publisert Sist oppdatert

Da foreldrene til Lyn Julius giftet seg i hjembyen Bagdad i 1948 måtte de holde den jødiske seremonien hjemme, for det var ikke trygt å gå ut. To år senere ble de, sammen med 90 prosent av den jødiske befolkningen i Irak, drevet på flukt ut av landet. Julius´ foreldre flyktet til Storbritannia, men de aller fleste jødene flyktet til Israel.

– Denne store fordrivelsen av jøder fra de arabiske landene snakkes det veldig lite om og den inkluderes ikke når man diskuterer konflikten i Midtøsten, sier Julius til Kristelig Pressekontor.

Hun er i Norge i forbindelse med den årlige markeringen av minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land som arrangeres av organisasjonene Hjelp Jødene Hjem og Med Israel for Fred (MIFF).

Powered by Labrador CMS