Det er EU-landnee ved Middelhavet som tydeligst merker flyktningstrømmen fra Nord-Afrika. Her hjelper den tyske marinen flyktninger i havet utenfor den italiensk øya Lampedusa. Foto: Bundeswehr / PAO Mittelmeer / Reuters / NTB scanpix

Vil ha jevnere fordeling av asylsøkere

EU trenger mer effektiv grensekontroll og et system for en mer rettferdig fordeling av asylsøkere, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls.

Uttalelsen kommer etter at rundt 1.000 flyktninger som kom fra Afrika via Italia har blitt stoppet i Sør- Frankrike i løpet av de siste tre dagene. Dette har ført til at fransk grensepoliti har trappet opp kontroller på busser og tog sør i landet.

– Vi trenger et europeisk grensekontroll-system, sier Valls, som lover nye innspill til Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tar også til orde for en jevnere fordeling av asylsøkere og flyktninger mellom de europeiske landene.

Sverige tar flest

Ifølge Valls havner 75 prosent av asylsøkerne som kommer til Europa i Frankrike, Italia, Sverige, Tyskland og Storbritannia. Frankrike har tatt imot 5.000 fra Syria og 4.500 fra Irak siden 2012.

Sverige tar imot aller flest i forhold til antall innbyggere. Nærmere 15.000 asylsøkere har kommet så langt i år.

Strategi

EU-kommisjonen la onsdag fram sitt forslag til strategi for håndtering av asylsøkere og flyktninger.

Den mener Unionen må ta i bruk en bestemmelse i Lisboa-traktaten som sier at EU må hjelpe et medlemsland som gjennomgår en «krisesituasjon» med et stort antall innvandrere.

Fordeling

Videre foreslås det at medlemslandene må ta imot 20.000 kvoteflyktninger i løpet av de neste to årene. Det settes av 50 millioner euro, 418 millioner kroner, til å fordele dem rundt om i Europa.

– Målet er å gi folk trygge og lovlige flyktningruter til Europa, uten å måtte gjøre seg avhengig av smuglernettverk, sa EUs visepresident Frans Timmermann på en pressekonferanse onsdag.

Vil være med

– Innvandring er et felles ansvar for alle medlemslandene, og alle medlemsland bes bidra for å håndtere denne historiske utfordringen, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Europaminister Vidar Helgesen sa til NTB tidligere i uken at det er naturlig at Norge deltar i prosessen med å utvikle en strategi for å håndtere innvandringen i Europa på en ny måte.

– Det er ikke mulig for enkeltland å håndtere denne migrasjonssituasjonen, sa Helgesen.

– Galskap

Flere land har imidlertid gjort det klart at de ikke ønsker en ordning der flyktninger, asylsøkere og innvandrere sendes videre fra grenselandene. Ungarns statsminister Viktor Orbán hadde på forhånd stemplet en kvoteordning som galskap.

Storbritannia, Irland og Danmark har fra før sikret seg unntak fra EU-traktaten som gjør at de ikke trenger å være med i den nye innvandringsstrategien.

Les også
EU mottok over 185.000 asylanter i fjor
Les også
Asylinnvandringens paradokser
Les også
KrF vil ta imot 10.000 Syria-flyktningerKrfs landsmøte 2015
Les også
Tyskland venter 400.000 asylsøkere i år
Les også
Her er det plass til fleire flyktningarFlyktninger