DEMONSTRASJON: Omlag 200 personer fra Norge demonstrerte til støtte for kristne i Irak i Oslo sist lørdag. Over hele verden protesterte omlag 10.000 mot de stadig verre forholdene kristne og andre minoriteter i Irak lever under.

Verdensvid støtte til kristne i Irak

Islamistene fortsetter felttoget i Irak og situasjonen blir stadig verre for minoriteter i nordlige Irak. Tusenvis av kristne over hele verden demonstrerte til støtte for disse på lørdag.

Anslagsvis 200 personer deltok i en demonstrasjon i Oslo sist lørdag til støtte for kristne i Mosul i Irak. Mange av de fremmøtte bar plakater med et kors som vokste ut av den arabiske og persiske bokstaven «nun». Den arabiske bokstaven «N» er blitt et symbol for kristne i den IS-okkuperte delen av Irak, etter at islamistene merket kristne hjem med denne bokstaven. «Nun» er første bokstav i ordet «nazarene» som betyr kristen.

– Dette er en fin måte å vise solidaritet med en hardt prøvet kirke, sier informasjonsleder i Stefanusalliansen, Thea Haavet. I sommer har de hatt en kampanje for å hjelpe mennesker som må flykte fra ISs brutale fremferd i Irak og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IS, som tidligere kalte seg Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), anser sjiamuslimer og alle andre som ikke følger deres ekstreme tolkning av islam, som vantro som fortjener å bli drept. Både kristne og andre minoriteter blir forfulgt av islamistene.

Protestskriv

Demonstrantene leverte et protestskriv til Stortinget – der de ba den demokratiske verden om å beskytte minoriteters rettigheter i Irak.

Lørdag ble det holdt en rekke tilsvarende demonstrasjoner over store deler av verden. Blant annet deltok det i Sydney i Australia mer enn 10.000 mennesker i protesten. I Danmark, Storbritannia, Canada, Tyskland, Frankrike, USA og Sverige ble det avholdt demonstrasjoner i helgen.

Samtidig med at kristne i vesten protesterer forverres situasjonen for kristne og andre minoriteter i nordlige Irak. Ekstremistenes erobring av byen Sinjar i Nord-Irak har sendt ytterligere nesten 200.000 mennesker på flukt, ifølge FN. Søndag erobret de væpnede jihadistene byene Zumar og Sinjar etter kamper med kurdiske soldater. I tillegg har IS-opprørerne tatt kontroll infrastruktur som demning og oljeinstallasjoner.

– En menneskelig tragedie er i ferd med å utvikle seg i Sinjar, sier FNs øverste utsending i Irak, Nickolay Mladenov, i en uttalelse søndag, etter at opprørere fra gruppa Den islamske staten (IS) søndag inntok byen, som ligger nær grensa til Syria.

Tusenvis av fordrevne irakiske familier hadde søkt tilflukt i byen. Men i helgen ble de igjen tvunget på flukt. – Vi er svært bekymret for deres tilstand, heter det i FN-uttalelsen. Anslagsvis 1,2 milloner irakere er nå på flukt.

Får hjelp fra Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sinjar og Zumar, som ligger vest og nordvest for Mosul, var fram til søndag under kurdisk kontroll. Offensiven mot Zumar startet fredag, da de ytterliggående jihadistene angrep en kurdisk kontrollpost utenfor byen og drepte 14 kurdiske soldater og etter hvert klarte å ta seg inn i byen.

Deretter inntok opprørerne Sinjar, der innbyggerne ifølge øyenvitner allerede hadde forlatt byen.

Siden IS-offensiven startet i Nord-Irak, har tusenvis av irakiske soldater flyktet fra områdene. Dermed har kurdiske og sjiamuslimske militser blitt stående igjen som den eneste forsvarslinjen mot opprørerne.

Kurdiske soldater som til nå har kjempet mot islamister i Syria, har nå reist over grensen til Irak for å hjelpe de irakiske kurderne i deres kamp mot IS.

Den islamske staten

Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. Fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif».

Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen og anklager dens krigere for overdreven voldsbruk.

Har siden april gjennomført en offensiv i Deir Ezzin-provinsen nordøst i Syria

Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

NTB

Les også
Dagen støtter kristne i Irak Den islamske staten
Les også
Bokstav-støtte til kristne i Mosul
Les også
Kristne hjem klargjøres for plyndringISIL
Les også
Håp og trøst til kristne i Irak
Les også
Syria et kjerneområde for jihadister
Les også
Islamister jaget munker på dør i MosulMOSUL
Les også
Frankrike vil gi asyl til kristne irakere
Les også
Støre mener muslimske ledere må ta ansvar
Les også
Flyktninger omringet av ISIL på fjelltoppISIL