I sommer kom Oslo tingrett til at fellingen av disse fire ulvene i Letjenna-reviret var ulovlig. Nå kan saken bli brukt til å stanse årets lisensjakt i ulvesonen.

Ulvejakt i retten – aktivister krever langvarig stans

Årets lisensjakt i ulvesonen kan bli utsatt på ubestemt tid, mens rettssystemet gjør seg ferdig med Letjenna-saken.

Hvis aktivistene får det som de vil, blir ulvejakta utsatt inntil den såkalte Letjenna-saken er ferdig behandlet i rettssystemet.

Oslo tingrett skal behandle begjæringen til Noah, WWF og Foreningen Våre Rovdyr om midlertidig forføyning gjennom muntlige forhandlinger torsdag og fredag til uka. Domstolen fastslo i en kjennelse 29. desember at ulvejakten – som skulle ha startet 1. januar og pågått fram til 15. februar – må vente til retten eventuelt kommer til et annet standpunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Retten understreker at denne preliminære beslutning er foretatt ut fra ren tidsnød, poengterer Oslo tingrett i kjennelsen.

Midlertidig forbud

– Retten har forstått det slik at en eventuell forbudskjennelse vil bli bestridt av staten og bli møtt med krav om etterfølgende muntlige forhandlinger, heter det i kjennelsen.

Like før jul vedtok Klima- og miljødepartementet å opprettholde rovviltnemndenes vedtak om felling av 25 ulver i de fire revirene Hornmoen, Rømskog, Bograngen og Slettås. Dyrevernsorganisasjonene hevder dette vedtaket er fattet på samme grunnlag som Letjenna-vedtaket – og at det derfor også er ugyldig.

Les også
Iskald trend: Én av fem unge vil isbade i vinter

– I denne situasjonen foreligger det, slik tingretten bedømmer situasjonen, ikke et tilstrekkelig belyst saksgrunnlag som gjør det mulig for domstolen å kunne foreta noen forsvarlig vurdering av det omstridte vedtakets gyldighet, understreker domstolen.

Det er anledning til å felle ulv, selv om dyret er fredet, men Stortinget har oppstilt flere krav som må være innfridd før man kan fatte fellingsvedtak.

Staten står på sitt

– Det ville være absurd å igjen tillate at kritisk truede ulver blir skutt før det er mulighet til å prøve vedtakene rettslig, det er derfor viktig og riktig at retten har kommet til denne konklusjonen. Dette er en bekreftelse på at interessene for vern av kritisk truede dyr er viktige, og skal kunne bli hørt rettslig, sa faglig leder Siri Martinsen i Noah til NTB da kjennelsen var klar 29. desember.

Oslo tingrett kom i juli til at vedtaket om å felle ulvene i Letjenna-reviret var ugyldig, men dommen er anket. Uansett utfall når saken kommer opp for lagmannsretten til sommeren, er det grunn til å tro at den prinsipielle saken til sjuende og sist ender på Høyesteretts bord.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) holder fast ved at vedtaket om lisensfelling innenfor ulvesonen er lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tingretten har av tidshensyn ikke gjort en nærmere vurdering av gyldigheten av departementets vedtak, poengterer han.