KRITISERES: President Yoweri Museveni har styrt Uganda siden 1986 og kritiseres for å bli stadig mer autoritær. Nå har regimet stengt over 50 uavhengige organisasjoner, blant dem landets fremste menneskerettsorganisasjon Chapter Four. Foto: AP / NTB

Uganda forbyr uavhengige organisasjoner

President Yoweri Musevenis regime krever at 54 organisasjoner, blant dem Ugandas fremste menneskerettsorganisasjon, straks stanser sin virksomhet.

Miljøorganisasjoner, religiøse organisasjoner og organisasjoner som kjemper for demokrati, er også blant dem Ugandas innenriksdepartement pålegger å stenge umiddelbart.

Begrunnelsen som gis, er at organisasjonene ikke har opptrådt i tråd med de regler som regulerer virksomheten, at de ikke har latt seg registrere hos myndighetene eller at tillatelser har utløpt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere av organisasjonene fikk lokalene gjennomsøkt av sikkerhetsstyrker etter å ha deltatt som observatører under valget i januar, der Museveni sikret seg en sjette periode ved makten.

Trusler og angrep

Før valget ble både opposisjonelle, uavhengige medier og andre gjenstand for trusler, angrep og arrestasjoner.

Blant dem som ble pågrepet, var Musevenis fremste utfordrer i valget, Bobi Wine. Det utløste store demonstrasjoner, og minst 54 mennesker ble drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrkene.

Menneskerettsorganisasjonen Chapter Fours leder Nicholas Opiyo beskriver myndighetenes pålegg om stenging som «alvorlig».

Stadig mer autoritær

Opiyo, som har mottatt flere prestisjefulle priser for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Uganda, ble pågrepet én måned før valget, til

– Menneskerettsforkjempere spiller en viktig rolle i alle land og bør få arbeide uten frykt for arrestasjon eller represalier, het det i en felles kunngjøring fra giverlandene.

Yoweri Museveni har sittet ved makten siden 1986 og anklages for å styre på stadig mer autoritært vis.

Få dager etter at han ble gjenvalgt, krevde han at det norskstøttede Democratic Governance Facility-fondet måtte stenges.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fondet ble opprettet for å fremme demokrati og godt styresett og har fått 180 millioner kroner i støtte fra Norge de siste ti årene.