Badeliv i Lefkada i Hellas. Både sjeføkonom Steinar Juel og reiseselskapet Star Tour anbefaler nordmenn som skal reise til Hellas i nær fremtid å ta med seg ekstra kontanter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

UD advarer Hellas-turister mot tomme minibanker

Skal du til Hellas i nærmeste framtid, bør du ta høyde for at det kan bli vanskelig, kanskje umulig, å få kontanter ut av minibankene, ifølge Utenriksdepartementet.

Fra flere hold kommer det søndag advarsler om at turister i Hellas kan få problemer med å få ut penger fra minibankene på grunn av den økonomiske krisen landet står oppe i. Ta med deg euro hvis du skal til Hellas, er rådet de fleste gir.

«Det er meget stor pågang på minibankene i Aten. Det er fare for at de kan gå tomme. Man kan ikke forvente å kunne ta ut penger fra minibankene de nærmeste dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging», skriver Utenriksdepartementet i et oppdatert råd på landsiden til Hellas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også det tyske utenriksdepartementet gikk søndag ut og advarte mot «betydelige flaskehalser og forsinkelser» i forbindelse med kontantuttak i Hellas. «Sørg for å ha med nok kontanter», heter det i det tyske reiserådet.

DNB tilrår kontanter

Søndag kveld uttalte en kilde til nyhetsbyrået Reuters at rundt 60 prosent av minibankene i landet var tømt for penger. Samtidig viste bilder og videoklipp fra nyhetsbyråene grekere, spesielt i hovedstaden Aten, som sto i kø foran minibanker for å ta ut sparepengene sine.

LES: Eurogruppen sier nei til Hellas

Den svært usikre situasjonen har fått Norges største bank, DNB, til å revurdere sine råd til Hellas-farerne. «Vanligvis anbefaler DNB å bruke kort når du ferierer, men ettersom greske banker nå sliter med likviditeten kan det være lurt å ta med seg litt kontanter nedover», skriver banken på sine nettsider.

Det vil bli innført begrensninger på uttak av kontanter og greske banker vil holde stengt i seks dager fra og med mandag. Minibankene kommer til å være stengt mandag, ifølge Reuters' kilde.

For grekere betyr begrensningene maksimale uttak på 60 euro daglig, men ifølge Reuters slipper utlendinger å forholde seg til disse nasjonale begrensningene. Utenlandske kortinnehavere får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensen deres egen bank setter, ifølge kilden.

Rasjoner på kontantene

DNB ber deg rasjonere på de kontantene du har: «Kan du betale med kort på restauranten du går til, bør du benytte deg av dette, og heller spare kontantene til situasjoner der du ikke har mulighet til å betale med kort.»

– Slik situasjonen er nå ville jeg ikke bestilt tur til Hellas, men hadde jeg allerede bestilt, ville jeg tatt med kontanter, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han poengterer at en bankkollaps kan få svært uoversiktlige følger for turister i landet.

– Det kan bli problemer i arbeidslivet også. Når folk ikke får lønnen sin, stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande, sier han.

Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at tomme minibanker trolig først og fremst er et problem på fastlandet. Livet på ferieøyene er annerledes. (©NTB)

Les også
Nordmenn bruker mest på ferie
Les også
ESB øker krisefinansieringen til Hellas – igjen
Les også
Solberg: Trenger EU-bevegelse om EØS-midlene
Les også
Hellas innfører kapitalkontroll
Les også
Eurogruppen sier nei til Hellas