SAMMENSTØT: Under de verste sammenstøtene stengte israelsk politi Tempelplassen for muslimske besøkende. Bildet viser palestinere som forsøker å komme seg inn på området.

Tredje dag med opptøyer i Jerusalem

Det var nye sammenstøt mellom israelsk politi og muslimer ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem tirsdag morgen.

Et stort antall politifolk tok seg inn på området ved moskeen på morgenen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Palestinere kastet stein, sementblokker og en brannbombe, samt skjøt fyrverkeri mot politiet. Politiet svarte med sjokkgranater.

LES: Nektes adgang til Tempelberget

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Muslimske ungdommer hadde barrikadert seg inne i al-Aqsa-moskeen. Planen var å angripe jøder og turister som har lov til å besøke Tempelplassen tre timer hver morgen. Straks Tempelberget ble åpnet for besøkende, begynte ungdommene å kaste stein mot den såkalte Mughrabi-broen.

Politiet var imidlertid klar over hva som var i ferd med å skje og hadde møtt mannsterke frem. Etter at barrikadene var fjernet, låste politiet, ifølge Yedioth Ahronot, steinkasterne inne i moskeen. Deretter foreløp besøkene til turister og jøder som planlagt.

Israelsk kontroll

Etter at Israel i 1967 tok kontroll over Jerusalems gamleby, lot man fortsatt muslimske vaktstyrker ha kontroll over muslimenes hellige steder. Jøder var nektet adgang under den jordanske okkupasjonen. Nå fikk de igjen besøke Tempelberget – men fortsatt ikke be der.

Store og voldelige demonstrasjoner brøt ut etter at statsminister Ariel Sharon besøkte stedet i september 2000, og noen hevder dette var begynnelsen på den andre palestinske intifadaen(palestinsk opprør).

Siden intifadaen har al-Aqsa-moskeen og Klippedomen vært stengt for ikke-muslimer, men alle har fortsatt hatt rett til å besøke området rundt.

De muslimske demonstrantene ved moskeen frykter nå at Israel vil endre reglene og tillate jøder og kristne å be på Tempelplassen.

Les også
Får ikke lenger adgang til TempelbergetTempelberget
Les også
Ny migrant-rekord i Ungarn
Les også
Ekteskap og familie
Les også
Amerikas åpne sår
Les også
Politisk arv