En væpnet politimann holder vakt utenfor synagogen i København hvor en mann ble skutt og drept i helgen. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB scanpix

To siktet for medvirkning til drap etter terroren i Danmark

To menn er siktet for medvirkning til drap i Danmark. De to skal ha hjulpet den antatte gjerningsmannen med å skaffe våpen.

Ekstra Bladet skriver at selv om politiet tror Omar Abdel Hamid El-Hussein var alene om selve angrepene, ble flere personer pågrepet søndag.

De to som mandag morgen ble framstilt for fengsling i en domstol i København, ble pågrepet henholdsvis klokken 8.14 og 14.50 søndag. De skal ha med «viten og vilje» hjulpet gjerningsmannen, opplyser politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDERARTIKKEL: Når terroren kommer nærmere

Siktet for medvirkning

Begge skal være unge menn med innvandrerbakgrunn, skriver Ekstra Bladet.

De er siktet for medvirkning til drap fordi de skal ha hjulpet 22-åringen med å skaffe våpnene han brukte under angrepene.

– De er ikke siktet etter terrorparagrafen, men for medvirkning til det som har skjedd. Politiet mener de har hjulpet gjerningsmannen med å skaffe våpen og ha gitt ham et tilfluktssted. Det nekter de straffskyld for, sier forsvarer Michael Juul Eriksen til avisen.

Lukkede dører

Mennene er også siktet for å ha skjult bevismateriale. Fengslingsmøtet går for lukkede dører av hensyn til etterforskningen og fordi det kan være flere personer som har medvirket.

– Etterforskningen har nettopp startet. Tiden vil vise om noe bekrefter eller avkrefter politiets mistanke. For min klient krever jeg løslatelse, sier Eriksen.

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i angrepene mot et seminar om ytringsfrihet og en synagoge i København i helgen. Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet.

Kjenning av politiet

Omar Abdel Hamid El-Hussein ble løslatt fra fengsel for bare et par uker siden. Han hadde da sonet en dom for grov vold. Tilsynelatende helt uprovosert knivstakk han en ung mann i beinet på et tog i København i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere medelever og bekjente beskriver El-Hussein som en gutt som holdt seg for seg selv, var opptatt av islam og mislikte jøder.

Politiet har opplyst at 22-åringen har hatt tilknytning til gjengmiljøer, og at sikkerhetstjenestene har vært oppmerksom på ham.

Det er blitt undersøkt om han har fått trening av terrorgrupper i Midtøsten, men opplysningene som er kommet fram så langt, tyder ikke på det.

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

Les også
Oslo-politiet tar grep etter skytingen i København
Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København
Les også
Antatt gjerningsmann i København skutt og dreptAngrepene i København
Les også
Navnet på drept jødisk mann i København er frigitt
Les også
En drept og tre politifolk såret i København – gjerningsmann på frifotFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden