PUTIN: En europeisk etterretningsrapport anklager Russlands president Vladimir Putin for å ha det indirekte ansvaret for flere angrep og drap på tsjetsjenske regimekritikere i Europa, noe Kreml benekter. Foto: AP / NTB

SVT: Putin hadde ansvaret for drapsforsøk i Sverige

Russlands president Vladimir Putin hadde det indirekte ansvaret for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige, konkluderer etterretningsrapport.

To russere, en mann og kvinne, ble i januar dømt til henholdsvis ti og åtte års fengsel i forbindelse med drapsforsøket på den tsjetsjensk videobloggeren Tumso Abdurakhmanov i Gävle.

Tumso Abdurakhmanov ble overfalt i slutten av februar i fjor, men greide å overmanne mannen som angrep ham. Bloggeren la deretter ut en video av mannen og viste fram en hammer som ble brukt som våpen under angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Abdurakhmanov er en velkjent kritiker av det tsjetsjenske regimet. Over 250.000 abonnerer på 34-åringens videoblogg på YouTube, der han har markert seg som en sterk kritiker av Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

Blodhevn

Aktor knyttet motivet til en trussel om «blodhevn» som Magomed Daudov, presidenten i den tsjetsjenske folkevalgte forsamlingen, kom med i mars 2019. Bakgrunnen for hevnlysten var Abdurakhmanovs kritikk av Tsjetsjenias tidligere president Akhmad Kadyrov.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) har etterlyst en tredje mann, tsjetsjeneren Imran Tsjastsjanov, som mistenkes for å ha vært hjernen bak angrepet.

Hemmelig rapport

En hemmelig europeisk etterretningsrapport

Rapporten beskriver ifølge SVT hvordan Tsjetsjenia og Russland samarbeider og konkluderer med at det er en spesialavdeling innen den russiske Nasjonalgarden, SOBR Terek, som har kapasitet til å organisere og utføre slike angrep og likvidasjoner.

Rapporten anklager Russlands president Vladimir Putin for å ha det indirekte ansvaret for slike angrep i Europa, deriblant angrepet i Gävle.

Så sant Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov ikke går for langt, lar Putin ham holde på, konkluderer rapporten.

Indirekte ansvar

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige deler den oppfatningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som leder for Russland kan man ansees for å ha ansvaret. Særlig om man ikke gjør noe konkret for å stanse denne typen overgrep på menneskerettighetene og andre staters suverenitet gjennom å sende drapspatruljer rundt om i Europa, sier sikkerhetspolitisk ekspert Fredrik Westerlund i FOI.

Kreml avviser overfor SVT anklagene helt.

– Vi har virkelig ikke noe å gjøre med disse drapene på mennesker i europeiske land, heter det i en epost undertegnet Den russiske føderasjonens president Vladimir Putin, ført i pennen av hans pressetalsperson.