MYANMAR: Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah i etterkant av massakren fredag. Foto: KNDF via AP / NTB

Soldater anklages for å ha massakrert over 30 sivile i Myanmar – Redd Barna-ansatte savnet

Myanmarske regjeringsstyrker anklages for å ha skutt og drept mer enn 30 mennesker øst i landet. Barn skal være blant ofrene, og Redd Barna-ansatte er savnet.

Etter massakren julaften skal de drepte ha blitt brent, ifølge flere rapporter som lørdag kom fra Hpruso i delstaten Kayah, der flertallet av innbyggerne tilhører den etniske minoriteten karenfolket.

Redd Barna opplyser at to av deres ansatte er savnet etter angrepet, som ifølge organisasjonen krevde minst 38 menneskeliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De er fortsatt savnet, og vi har fått bekreftet at deres private kjøretøy ble angrepet og brent. Vi har fått meldinger om at militæret tvang folk ut av bilene, pågrep noen, drepte andre og brente likene, sier organisasjonen i en uttalelse første juledag.

På flukt

Bilder som angivelig viser åstedet i landsbyen Mo So, er spredt i sosiale medier og har ført til nytt raseri mot militærjuntaen som tok makten i februar. Ifølge aktivister var ofrene på flukt fra kamper i området da de ble drept.

Organisasjonen Myanmar Witness sier de har fått bekreftet lokale medierapporter og vitnesbyrd fra lokale krigere om at «35 personer, blant dem kvinner og barn, ble drept og brent av militæret 24. desember i Hpruso».

Fordømmelse

Redd Barnas ansatte var på vei hjem på ferie etter å ha utført humanitært arbeid i nærheten da de havnet midt oppi hendelsen.

– Redd Barna fordømmer dette angrepet som et brudd på internasjonal humanitærrett, sier Redd Barna-direktør Inger Ashing.

NEDBRENTE BILER: Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah etter massakren fredag. Ofrene flyktet fra kamper i området, opplyser et øyevitne til nyhetsbyrået AP. Foto: KNDF / AP / NTB

En landsbyboer som sier han dro til åstedet i etterkant, forteller til nyhetsbyrået AP at ofrene hadde flyktet fra kampene mellom væpnede motstandsgrupper og regjeringshæren i delstaten Kayah. De var på vei til flyktningleirer vest i Hpruso da de ble stanset og drept, ifølge øyevitnet.

– Kroppene ble bundet fast med tau før de ble satt fyr på, sier vitnet, som uttaler seg anonymt av frykt for egen sikkerhet. Han sier det fortsatt pågår harde kamper ved Mo So lørdag.

Granskes

Meldingene har ikke latt seg verifisere av uavhengige kilder, skriver AP, men bildene viser forkullede levninger av over 30 mennesker i tre utbrente kjøretøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Myndighetene i Myanmar har ikke kommentert anklagene, men statlige medier melder at kamper brøt ut i nærheten av Mo So da en gerilja og andre juntamotstandere kjørte i «mistenkelige» biler og angrep sikkerhetsstyrker. Ifølge den statskontrollerte avisa Mirror Daily skjøt regjeringssoldatene mot sju lastebiler som hevdes å ha transportert våpen og mat til opprørerne.

Redd Barna sier at granskingen av hendelsen fortsatt pågår.

– Vi er forferdet over volden som utføres mot uskyldige sivile og våre ansatte, som er dedikerte humanitære og støtter millioner av barn over hele Myanmar, sier Ashing.

Luftangrep

Et medlem av en lokal motstandsgruppe i Hpruso forteller til nyhetsbyrået DPA at noen av ofrene var i live da de ble brent.

– Vi fant noen utbrente lik med bakbundede hender. Vårt folk ble brutalt drept da de prøvde å flykte fra landsbyene sine til et trygt sted, sier vedkommende.

Myanmar har vært herjet av konflikt og vold siden militærkuppet i februar da landets sivile leder Aung San Suu Kyi ble avsatt. Militærjuntaen har siden styrt med jernhånd og undertrykt all motstand.

Ifølge menneskerettsgruppa AAPP er minst 1.300 mennesker drept og over 10.000 fengslet siden kuppet.

Lørdag fortsatte kampene i Kayahs nabodelstat Kayin, tidligere Karenstaten, nær grensa til Thailand, hvor tusenvis av mennesker har flyktet. Ifølge lokale tjenestemenn har militæret i Myanmar siden julaften utført fly- og luftangrep mot Lay Kay Kaw, en liten by som kontrolleres av karengeriljaer.