Statsminister Erna Solberg bekrefter på en pressekonferanse onsdag at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Solberg: – Vi gir ikke etter for press fra terrorister

Statsminister Erna Solberg avviste at Norge vil betale løsepenger for å få en IS-fanget nordmann fri. – Norge betaler ikke løsepenger. – Det er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sier Solberg.

På en pressekonferanse onsdag kveld bekreftet statsministeren at norske myndigheter allerede i januar ble varslet om at en nordmann var tatt til fange:

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solberg sa at nordmannen i 40-årene trolig har vært holdt fanget av ulike grupperinger, men at alt tyder på at det nå er IS som holder ham fanget.

Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, sa Solberg, som gjorde det klart at Norge ikke vil innfri kravet om løsepenger.

Gir ikke etter for press

– Vi kan ikke, og vil ikke, gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa Solberg, som la til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir fanget.

Etter at norske myndigheter ble gjort kjent med bortføringen ble det umiddelbart satt ned krisestab ledet av UD.

– Krisestabens arbeid pågår for fullt. Vi samarbeider med flere andre land og med deres ulike tjenester. Vi har også kontakt med ulike aktører i regionen, som potensielt kan bidra til vårt arbeid i denne saken. Vårt mål er å få vår statsborger hjem.

– Vold og hat

Statsministeren sier dette er en sak som utfordrer oss som nasjon.

– Her står vi mot krefter som ikke kjenner annet språk enn vold og hat.

Hun sa brutaliteten til IS har drevet millioner av mennesker fra hjemmene sine i Irak og Syria, og kostet tusener av mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– ISIL må stoppes. Norge både bidrar til, og vil fortsette, å bidra i denne kampen.

Terrorgruppen publiserte onsdag et bilde av nordmannen i sin propagandaavis Dabiq.

– Bildene vi har sett i kveld har vi også sett typer av før. Nå er det en norsk familie som opplever frykt og redsel for en av sine. Så mer enn noen gang kommer det til å bli viktig å stå sammen, og stå opp for det vi tror på, sier Solberg.

Belastning

Erna Solberg sier det er tungt å ta innover seg den ekstreme belastningen en norsk statsborger og hans familie nå utsettes for.

– Vi har fra myndighetenes side fulgt opp familien, og gitt løpende informasjon. Det er vanskelig å forestille seg den frykten og uvissheten de har levd med og fortsetter å leve med.

Også regjeringens sikkerhetsutvalg har blitt jevnlig orientert om utviklingen i saken sammen med de parlamentariske lederne på Stortinget. (©NTB)