TRUSLER MOT ISRAEL: Evgeni (30) er ungdomspastor i den messianske menigheten Return to Zion. Han har ni års erfaring fra Det israelske forsvaret (IDF). Nå mener han at truslene mot Israel er flere enn på lenge.

Ser nye trusler mot Israel

Den messianske ungdomspastoren Evgeni (30) har en fortid som kaptein i Det israelske forsvaret (IDF). Han ser på konflikten mellom Hamas og IS-sympatisører på Gazastripen som en av flere potensielle nye trusler mot Israel.

– Jeg kan ikke annet enn å ønske dem begge lykke til, sier Evgeni til Dagen.

30-åringen har en fartstid på ni år bak seg i Det israelske forsvaret (IDF). I tre år var han fallskjermjeger, og de siste to årene før han ga seg var han kaptein med flere ulike oppdrag i grenseområdene til Gazastripen. Av personlige årsaker ønsker han ikke å ha etternavnet sitt på trykk i avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er Evgeni ungdomspastor i den messiansk-jødiske Haifa-menigheten Return to Zion, hvor opptil 90 prosent av forsamlingen er russisk-talende.

LES: Messiansk misjonskafé måtte stenge

Selv om tiden i uniform er forbi, følger han nøye med på det som skjer.

– Den nåværende situasjonen føles ikke bra med tanke på de sivile som bor på Gazastripen, sier han.

Økende aktivitet

Søndag meldte NTB at seks biler tilhørende medlemmer av Hamas og Islamsk Jihad hadde eksplodert i Gaza by. Flere personer er pågrepet i etterkant av angrepet, som ingen ennå har påtatt seg ansvaret for.

De siste månedene har salafister med sterke sympatier til Islamsk stat (IS) stått bak en rekke væpnede opprør på Gazastripen, skriver nyhetsbyrået videre. Eksperter mener oppslutningen til mindre opprørsgrupper er økende, fordi flere ungdommer føler seg sviktet av de tradisjonelle, palestinske organisasjonene – som Fatah og Hamas. Enkelte palestinere har derfor sluttet seg til IS og Al-Qaida i Syria og Irak den siste tiden.

LES OGSÅ: På trosreise etter endt militærtjeneste

Evgeni er klar på at det finnes flere utfordringer på Gazastripen i dag enn det gjorde for bare noen år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For eksempel har Hamas et problem med Egypt, som har blitt deres fiende nå. Samtidig herjer Islamsk stat i Sinai ikke langt unna. De har en stor krig på gang, sier han.

Frykter ikke Hamas

I juni klarte IS-sympatisørene å skyte en rakett fra sør på Gazastripen og inn i Israel. Israel svarte med et luftangrep mot mål lenger nord – nær grenseovergangene, ifølge israelske Haaretz.

– Slik er det. Hamas har ansvar for området, og da må Israel svare dem, uansett hvem som står bak rakettangrepene. Hvis en gal jøde hadde skutt raketter mot Hamas, er det ingen tvil om at Israel ville ha blitt stilt ansvarlige, sier Evgeni.

– Vil det være en større trussel mot Israel dersom IS tar over Gaza?

– Det er mange ting som spiller inn, men jeg vil si at det blir litt verre, ja. ISIS (IS) har mer penger enn Hamas på grunn av oljen. De kan komme med større våpen og rette dem mot Israel. Vi føler ikke frykt fra Hamas lenger, de ble hardt skadet i krigen i fjor, og Hizbollah har heller ikke tid til oss nå, sier han.

Evgeni mener at det generelle trusselbildet også ser betydelig verre ut for Israel sin del nå enn det gjorde for noen år siden. Han trekker blant annet fram atomavtalen med Iran som en årsak.

– Våre venner lager avtaler med våre fiender. USA slipper flere millioner dollar til Iran, og vi vet jo at Iran gir til flere av de som ønsker å ta oss. Vi kan se at truslene mot Israel har steget etter at Barack Obama ble president i USA, sier Evgeni.

Tilbakeslag

– Vil du si at Gaza er blitt farligere også for journalister og utenlandske hjelpeorganisasjoner?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, jeg vil si at det er farligere å oppholde seg der nå enn det var for noen år siden. Det er flere små terrororganisasjoner som ønsker innflytelse, og så har du ISIS i bakgrunnen, som også ønsker å styre.

Evgeni mener at situasjonen verden er vitne til på Gazastripen nå er et eksempel på at gode planer med gode intensjoner også kan slå tilbake.

– Med Gaza var tanken å gi muslimene et eget sted hvor de kunne få være for seg selv og i fred. Vi ga dem utstyr, penger og mat. Vi skadet til og med våre egne ved å ta fra dem hjemmene deres. Sannheten er at mye av ressursene ble brukt til helt andre ting enn gjenoppbygging, avslutter han.

Evgeni

Evgeni kom fra Hviterussland til Israel i 1996.

Nå er han 30 år gammel.

Fra 2000 til 2004 gikk han militærskole i Israel.

Han var fallskjermjeger i Det israelske forsvaret (IDF) fra 2004-2007.

Han kjempet i Libanon-krigen.

Fra 2007 til 2009 var han kaptein med flere ulike ansvarsområder rundt grensen til Gazastripen.

Nå er han ungdomspastor i den Haifa-baserte messianske menigheten Return to Zion, som er en del av det større menighetsnettverket Tents of Mercy.

Les også
USA avviser rykter om at israelsk spion løslates
Les også
Det hvite hus i NegevNorske gjestehus
Les også
Klimakrise og misjonskall
Les også
Netanyahu etterforskes for økonomisk snusk
Les også
Kerry advarer Israel mot ensidig angrep mot Iran