ABORTKAMP: En gruppe kvinner med en plakat der det står «Abort uten grenser» utenfor grunnlovsdomstolen i Warszawa onsdag.

Raseri etter abortdødsfall i Polen

Enda et dødsfall i Polen kobles nå til landets svært strenge abortlov. En trebarnsmor måtte vente en uke på abort selv om det ene tvillingfosteret var dødt.

Dødsfallet har ført til nye krav om at loven, som ble vedtatt i fjor, endres.

Agnieszka (37) var gravid med tvillinger og befant seg i den første tredelen av svangerskapet da hun ble lagt inn på sykehus med magesmerter før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge nettavisen Euractiv ble det konstatert at det ene fosteret var dødt 23. desember. Men med henvisning til landets abortlov måtte aborten vente til hjerteslagene til det andre fosteret opphørte. Det skjedde en uke senere. To dager senere ble aborten gjennomført.

Les også
Polens president stanser omstridt medielov

Etter dette ble Agnieszkas helse stadig verre, og tirsdag denne uken døde hun.

– Enda en gravid, uskyldig, ung kvinne, mor og hustru har dødd, skriver familien hennes på Facebook, ifølge AFP.

Protester

Dødsfallet førte til at hundrevis av mennesker samlet seg til en demonstrasjon utenfor Polens grunnlovsdomstol samt ved partikontoret til landets nasjonalkonservative regjeringsparti onsdag kveld.

– Abortforbudet dreper. Alle som støtter det, har nå ytterligere en persons blod på sine hender, skriver arrangørene i en uttalelse.

Polen har en av EUs strengeste abortlover, og i fjor ble den ytterligere skjerpet. Da fastslo grunnlovsdomstolen at det var i strid med grunnloven å tillate abort på grunn av skader på fosteret.

EU-kritikk

I EU er hvert enkelt medlemsland herre over sin egen abortlovgiving, men det har ikke hindret EU-parlamentet i å rette skarp kritikk mot Polen.

Les også
Polen innrømmer å ha brukt israelsk spionprogramvare

I forrige uke tok Frankrikes president Emmanuel Macron til orde for at retten til abort bør regnes som en grunnleggende rettighet i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en tragedie og et svik at ytterligere en kvinne har mistet livet som følge av den polske høyrepopulistiske regjeringens kvinnefiendtlige politikk. Ingen kvinne skal nektes sine grunnleggende rettigheter i EU 2022, skriver den svenske EU-parlamentarikeren Karin Karlsbro fra Liberalerna i en uttalelse.