Politiet utenfor daværende justisminister Tor Mikkel Waras bolig i Oslo i mars 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

PST undersøker nye hendelser utenfor boligen til Bertheussen og Wara

Politiet undersøker tagging og funn av en flaske på eiendommen til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Bertheussen.

Det bekrefter statsadvokat Frederik Ranke overfor NTB.

– Det er naturlig at PST undersøker dette på vanlig måte, både disse brevene NRK tidligere har omtalt, og dette skadeverket eller hva man skal kalle det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge NRK skal flasken ligne på dem som ble festet under bilen til Laila Bertheussen, og som var en del av tiltalen mot henne. NRK kjenner ikke til hva som sto på huset, men erfarer at det skal ha blitt skrevet i runetegn.

Ranke bekrefter overfor NTB at opplysningene i NRKs sak er riktig gjengitt.

PST tause

Ifølge NRK undersøker politiet nå også video fra et slags overvåkingskamera, som det ikke er politiet som har satt opp. Dette skal angivelig vise to personer som er inne på eiendommen.

Det er Bertheussen selv som har sendt videoen til PST via sine forsvarere. Overfor NTB ønsker ikke PST å kommentere saken.

– Det er eventuelt statsadvokaten som må uttale seg om dette. PST ønsker ikke å utdype hvilke eventuelle nye hendelser det er snakk om, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i en SMS.

Bertheussens forsvarer Bernt Heiberg ved Advokatfirmaet Elden vil heller ikke utdype nærmere hva slags informasjon de har gitt til PST.

– Bertheussen er kjent med hendelsene som har skjedd på eiendommen. PST er varslet, og de følger opp videre, sier han til rikskringkasteren.

NRK meldte onsdag at PST også undersøkte et brev med hvitt pulver advokatfirmaet Elden mottok tirsdag forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke betydning for ankesaken

Bertheussen ble i januar kjent skyldig i å selv ha sendt trusselbrev og begått hærverk på egen bil og bolig. Dommen er anket.

I sommer avviste Borgarting lagmannsrett anken over skyldspørsmålet, men hun skal få behandlet straffeutmålingen på nytt i desember. Avgjørelsen om å nekte full ankebehandling er anket til Høyesterett.

Ranke mener de nye hendelsene ikke vil ha noe å si for denne prosessen.

– Slik vi vurderer det, har ikke dette betydning for ankesilingen, altså vurderingen av om anken skal slippe gjennom eller ikke. Men Høyesterett skal vurdere det, sier Ranke.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Heiberg, men til NRK sier han at han er uenig i at hendelsene ikke har betydning for Bertheussens sak. Han viser til at det hele veien har vært et poeng for Bertheussen at det skal være uidentifiserte personer som har kjennskap til hendelsene.

– Hun håper PST nå vil klare å identifisere hvem som står bak. Identifikasjon av disse personene vil i så fall helt åpenbart ha betydning for saken hennes, sier Heiberg.