Den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig blir angivelig likvidert i videoen som terrorgruppen IS har publisert på nett. Foto: Reuters / NTB scanpix

PST tause om nordmenn i IS-video

PST vil ikke si om de har funnet nordmenn i videoen Den islamske staten (IS) publiserte i helgen. Videoen viser tilsynelatende at IS-krigere likviderer 18 mennesker.

En franskmann, en danske, en brite og en australier er blant bødlene på videoen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Fransk påtalemyndighet har bekreftet at 22 år gamle Maxime Hauchard fra Normandie er en av dem.

Også PST har analysert den brutale videoen for å lete etter norske IS-krigere. De vil imidlertid ikke si om de har funnet noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Helt generelt, så er det en interessant opplysning for oss dersom man ser en nordmann på en video hvor den personen dreper noen. Det kan være interessant i forhold til en eventuell straffesak, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

– Det er likevel ingen automatikk i at vi ville gått ut med slik informasjon. Det vurderer vi fra tilfelle til tilfelle, sier Bernsen.

Han understreker at PST rutinemessig gjennomgår videoer og bilder av denne typen, men at det på generell basis er vanskelig å identifisere personer sikkert fra slikt materiale.

PST har tidligere sagt at over 50 nordmenn har reist til Syria for å delta i kamper. Flere av dem er drept.

Les også
Meldinger om tre drepte norske borgere i Syria
Les også
– Tar til orde for etnisk rensingFaye-Hansen
Les også
– Norden går sammen om terrorliste-undersøkelseDet Islamske Forbundet Norge (DIF)
Les også
– IS har sovende celler i Europa
Les også
Norsk islamistgruppe fikk pengetilbud fra Kuwait