PST mener det ikke lenger er slik at norske Syria-krigere kun rekrutteres på Østlandet og via sterke personligheter i radikale miljøer. Foto: Reuters / NTB scanpix

PST: Syria-krigere verves fra ikke-radikale miljøer

Personer bosatt på steder i Norge hvor det ikke er dannet ekstreme miljøer, drar til Syria, og bruk av sosiale medier kan være en medvirkende årsak, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi har eksempler på personer som har reist til Syria fra steder i Norge hvor det ikke er etablert et ekstremt miljø, sier avdelingsdirektør Inger Haugland ved Felles kontraterrorsenter (FKTS) i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten.

PST mener bruk av sosiale medier spiller en stadig større rolle i rekruttering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sosiale medier er ikke irrelevant, og Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) er profesjonelle i bruken av dem. De har en god strategi for hvordan de skal henvende seg til europeere, sier Haugland.

Dette viser at man ikke lenger er avhengig av geografisk nærhet til sterke personligheter i radikale miljøer for å reise ut, og det er dermed for enkelt å tro at det må finnes noen sterke radikalisatorer i lokalmiljøet som trekker i trådene, mener hun.

Ifølge PST kommer nå flere enn før av dem som drar til Syria, fra andre deler av Norge enn det sentrale Østlandet.

PST er bekymret over at personer som returnerer fra Syria, skal få innflytelse i hjemlige miljøer og dermed være i stand til å motivere og rekruttere potensielle nye fremmedkrigere og formidle praktiske reiseråd. De som returnerer, får gjerne høyere status enn de hadde før de dro, forklarer Haugland.

Les også
ISIL erobret anlegg for kjemiske våpen i IrakISIL
Les også
Irakere oppfordres til å støtte ISIL
Les også
Selvutnevnt kalif ber alle muslimer adlyde hamISIL