Det ble lørdag avfyrt skudd ved et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet i København. Minst tre politifolk er såret. Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix

Politiet jakter på gjerningsmann etter terror i København

Dansk politi jaktet lørdag kveld på en svartkledd, bevæpnet mann etter angrepet på et debattmøte i København. Kunstneren Lars Vilks var etter alt å dømme målet.

Les flere saker fra vår dekning av angrepet i København

En mann i 40-årene ble drept og tre politifolk såret da en mann som var bevæpnet med maskinpistol eller automatgevær, gikk til angrep i 15.30-tiden lørdag. Politiet etterforsker saken som et terrorangrep og et drapsforsøk på Vilks.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alt tyder på at skytingen på Østerbro var et politisk attentat og dermed en terrorhandling, sier Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

På en pressekonferanse lørdag kveld opplyste politiet at situasjonen ligner på den i Paris etter angrepet på Charlie Hebdo, der det var to gjerningsmenn på flukt uten at man visste hvilke planer de måtte ha.

Følg NRK og dansk TVs direktesending:

Skjøt utenfra

Politiet trodde først det var to gjerningsmenn, men opplyste senere at det bare var én.

De sier det dreier seg om en 25 til 30 år gammel mann, som er rundt 1,85 høy, har en atletisk bygning og arabisk utseende, er lys i huden og med svart glatt hår. Han hadde mørk jakke og bukser.

Gjerningsmannen greide ikke å komme seg inn i det godt sikrede lokalet, men skjøt utenfra gjennom vinduene. Etter angrepet kapret han en mørk VW Polo, som senere ble funnet forlatt på Borgervrænget på Østerbro.

Politiet bekrefter at det var en sivil mann på rundt 40 år som ble drept i angrepet. De tre politimennene som er såret, er utenfor livsfare. To av dem er livvakter fra PET, som tilsvarer norske PST.

Gjemte seg i kjølerom

Den svenske kunstneren Vilks deltok på debattmøtet der skytingen skjedde, men han ble ikke truffet av skuddene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vilks, som var målet for angrepet, gjemte seg i et kjølerom etter at det ble avfyrt skudd, forteller Helle Merete Brix til dansk TV 2. Hun leder Lars Vilks-komiteen.

– Lars Vilks er sindig mann. Det er ingen som synes det er behagelig når noen forsøker å begå et attentat mot deg. Vi lå i kjølerommet og holdt hverandre i hånden og fortalte dårlige vittigheter. For hva skal man ellers gjøre i en slik situasjon? Hans livvakter gjorde en formidabel jobb, sier Brix.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Fransk ambassadør til stede

Den franske ambassadøren til Danmark, François Zimeray, sto på talerstolen og talte om utfordringer knyttet til islamisme og ytringsfrihet da skuddene falt. Etter at skytingen var over, tvitret han at han at han var i live og fortsatt i rommet.

Frankrikes president François Hollande uttrykte raskt sin solidaritet med Danmark og sa at innenriksminister Bernard Cazeneuve så raskt som mulig skulle reise til København.

Norsk politi følger skytingen i København tett, men har foreløpig ikke iverksatt nye beredskapstiltak.

– Vi følger situasjonen tett i samarbeid med våre nordiske tjenester og vurderer fortløpende om situasjonen har noe å si for trusselsituasjonen i Norge, sier pressekontakt Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Automatvåpen

Skytingen skjedde utenfor dørene til debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» på kulturhuset Krudttønden på Østerbro lørdag ettermiddag. Det var væpnede politifolk til stede på arrangementet, og de fikk raskt Vilks i sikkerhet.

Jyllands-Posten skriver at Palle Vedel, som er teknisk sjef i kulturhuset, forteller at en mann gikk inn i foajeen og begynte å skyte med det som så ut som et automatgevær.

– Politiet besvarte ilden, og det var mange skudd. Jeg var på kjøkkenet, og derfra så jeg en maskert gjerningsmann løpe vekk fra stedet mens han fortsatte å skyte, forteller han.

Terrormål

Vilks har tidligere vært utsatt for trusler og angrep etter at han tegnet profeten Muhammed som en hund i 2007. Han har levd med skjerpet sikkerhet etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

Les også
Thorning-Schmidt: Tyder på en terrorhandling
Les også
Ekstra vakthold ved Litteraturhuset i Oslo
Les også
Oslo-politiet følger situasjonen i København nøyeFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
– Vilks gjemte seg i kjøleromFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden