Migranter som ble reddet opp fra Middelhavet et stykke utenfor Libyas kyst forrige uke ankommer havnen i Catania i Italia. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix

Over 5.800 migranter reddet i Middelhavet – 13 døde

Minst 13 personer døde i forsøket på å komme seg over Middelhavet i helgen. Over 5.800 mennesker ble reddet av italienske og franske skip i en rekke redningsoperasjoner i Middelhavet.

Rundt ti italienske skip deltok i redningsarbeidet, i tillegg til fire private båter og et fransk skip som opererte på vegne av EUs grensekontroll.

Den greske kystvakten reddet 530 migranter, de fleste fra Syria, Somalia og Afghanistan, ifølge lokale medier. Det er uklart om disse er regnet med blant de 5.800 som italienske myndigheter oppgir.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Rogaland Frp vil stenge Europa for båtflyktninger

Noen av migrantene er ventet til den italienske øya Lampedusa, mens resten blir ilandsatt på Sicilia eller det italienske fastlandet søndag kveld.

Flere døde

Minst ti mennesker er funnet døde, opplyser den italienske kystvakten søndag. To personer hadde hoppet ut av båter for å svømme til kystvaktskipene, men druknet på veien. Åtte andre ble funnet døde om bord i båtene. Det var uklart hva som var dødsårsaken, men båtene var svært overfylte, ifølge italienske myndigheter.

Tre migranter døde også da en båt sank like ved kysten av Egypt lørdag, ifølge sikkerhetskilder og lokale medier i Egypt.

31 av migrantene om bord på båten ble reddet av egyptiske myndigheter og deretter arrestert. Av disse var 13 fra Syria, 15 fra Sudan, to fra Eritrea og én fra Egypt, ifølge den statlige, egyptiske avisa Al-Ahram.

Humanitær støtte

Den 19. april omkom rundt 750 migranter da en skrøpelig fiskebåt forliste mellom Libya og Italia. Uka etter bestemte EU seg for å tredoble støtten til operasjon Triton som grensekontrollorganet Frontex står bak.

Humanitære organisasjoner har kritisert operasjonen for å prioritere overvåking framfor redningsarbeid, og organisasjonene Migrant Offshore Aid Station og Leger Uten Grenser har gått sammen om å sende redningsfartøyet MV Phoenix for å bistå i redningsarbeidet i Middelhavet.

Søndag reddet det ikke-statlige redningsfartøyet 369 migranter, hovedsakelig fra Eritrea, dagen etter at det forlot Malta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 1.750 mennesker har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet så langt i år. Det er en voldsom økning fra i fjor, hvor totalt 96 mennesker døde.

Arresterte flere hundre

Libyske myndigheter arresterte søndag 500 migranter som befant seg om bord i til sammen fem båter utenfor kysten av Tripoli.

Ytterligere 480 migranter, fra Sudan, Somalia, Eritrea og Etiopia ble arrestert på en gård nær byen Jufra. 170 migranter ble arrestert i området rundt.

Libya er det siste stedet på hovedtransittruten til Europa. Økende lovløshet og mangel på politisk kontroll i det krigsherjede landet fører til at menneskesmuglere nærmest har frie tøyler til å drive den ulovlige virksomheten.

Ifølge en pågående italiensk etterforskning tjener menneskesmuglerne rundt 80.000 dollar – nærmere 600.000 kroner – per båt som sendes fra Libya. (©NTB)

Les også
– Norge sender skip til Middelhavet
Les også
Stadig nye flyktningbåter ankommer Italia
Les også
– Trolig tidenes verste ulykke på Middelhavet
Les også
Rystende øyenvitneskildring fra båtforlis
Les også
Rogaland Frp vil stenge Europa for båtflyktninger