I den syriske grensebyen Ayn al-Arab, også kjent som Kobani, har det lenge pågått kamper mellom krigere fra den ytterliggående gruppa IS og kurdiske styrker. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix

Opptil 300 svensker kriger for IS

Säpo vet at minst 100 svenske statsborgere kjemper for islamsk stat (IS) i Irak og Syria. Men det svenske sikkerhetspolitiet regner med at det reelle tallet er rundt 250-300.

– Vi har sett en økning i reisene til Syria, hvor et antall unge svenske menn drar for å få trening i treningsleirer. De lærer å bli terrorister, håndtere sprengstoff og håndtere våpen, sier Säpo-sjef Anders Thornberg til Ekot på Sveriges Radio.

Ifølge Thornberg stiger tallet stadig raskere.

– For en uke siden fikk jeg vite at det var bekreftet at 92 stykker har reist fra Sverige for å delta i kamper i Syria og Irak. I går fikk jeg en oppdatering, og da var tallet 100, sa Säpo-sjefen lørdag.

Sveriges justisminister Morgan Johansson planlegger å legge fram et lovforslag om å kriminalisere deltakelse i trening og kamp for organisasjoner som er på FNs terrorliste. Forslaget er ventet å bli fremmet neste år.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at over 60 personer har reist fra Norge til Syria og Irak for å krige. Flere av dem er senere blitt drept.

Les også
Kristne asylsøkere sendt til krigsmareritt i Irak
Les også
UNE vil verne religiøse
Les også
PST fryser bankkontoer til norsk IS-medlem
Les også
FN: – IS har nok våpen til å krige i to år til
Les også
PST tause om nordmenn i IS-video