Sørstatsgeneralen Robert E. Lee har stått på sokkel i Charlottesville i delstaten Virginia i nesten 100 år. Lørdag ble statuen fjernet. Foto: John C. Clark / AP / NTB

Sørstatsmonument fjernet i amerikanske Charlottesville

Statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee er heist av sokkelen sin i Charlottesville i USA. Monumentet har bidratt til flere år med demonstrasjoner og uro.

Fredag ble det besluttet at statuen skulle fjernes, noe som skjer etter en årrekke med debatt og politiske og juridiske kamper.

Tidlig lørdag morgen var arbeidere på plass for å gjøre jobben. Titalls tilskuere hadde møtt fram og jublet da den store statuen av slaveeieren ble løftet opp fra sokkelen. Politiet var synlig til stede, og gatene rundt var sperret for trafikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare selve statuen av Robert E. Lee, ikke sokkelen, ble fjernet i Charlottesville lørdag. Til sammen er monumentet nesten åtte meter høyt. Foto: John C. Clark / AP / NTB

Ordføreren i byen, Nikuyah Walker var også til stede.

– Å ta ned denne statuen er et lite skritt nærmere målet om å hjelpe Charlottesville, Virginia og Amerika, med å hanskes med synden det er å være villig til å ødelegge svarte folk for økonomisk vinning, sa ordføreren.

En demonstrant ble drept og flere titalls skadd da en selverklært nynazist i 2017 kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville. Ofrene var folk som hadde samlet seg til en motdemonstrasjon da hvit makt-tilhengere protesterte mot planer om å fjerne denne statuen.

Robert E. Lee var den mest fremtredende generalen på sørstatenes side under den amerikanske borgerkrigen. Lee var slaveeier, noe som er blant grunnene til at mange ønsker at statuene av ham skal fjernes. Foto: Zack Wajsgras / AP / NTB

Lignende kontroversielle monumenter er fjernet i USA tidligere, blant annet i 2017 da universitetet i Texas fjernet en statue av Robert E. Lee og andre sørstatsgeneraler fra hovedcampus. De ble i stedet plassert på museum.

Også statuen av en annen sørstatsgeneral, Thomas «Stonewall» Jackson, fjernes i Charlottesville lørdag. Begge skal lagret på et sikkert sted fram til byrådet har tatt en endelig beslutning om hva som skal skje med dem.