Obama er ikke nådig med de republikanske kongressmedlemmene som motarbeider ham i utenrikspolitikken. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

Obama ber Iran-motstandere ligge unna

USAs president Barack Obama maner til tålmodighet og ber motstanderne la være å forkludre arbeidet med en historisk Iran-avtale.

Obama møter hard motstand blant skeptiske Republikanerne på hjemmebane i sin tilnærming til regimet i Teheran.

– Jeg forstår ikke hvorfor alle jobber så hardt for å foregripe en fiasko, sa Obama under en pressekonferanse i Panama by søndag norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han slo fast at motstanderne i Kongressen har gått over streken ved å undergrave tilliten til USAs regjering i utlandet.

– Poenget mitt er enkelt: La oss vente og se hvordan avtalen blir. Og, dersom vi ikke er fornøyde og den ikke stenger alle veier for Irans muligheter til å skaffe seg atomvåpen, signerer vi den faktisk ikke, sa presidenten.

Tidligere i uka sa Irans øverste leder Ali Khamenei at en endelig avtale, som etter planen skal være klar innen 30. juni, må innebære at alle sanksjoner mot Iran opphører umiddelbart. Det er i strid med USAs ønske, men Obama avfeide Khameneis strenge ord som innenrikspolitikk.

– Selv en mann med hans tittel er nødt til å ta hensyn til sin egen velgermasse. Det kan hende det finnes måter å strukturere en endelig avtale på som tilfredsstiller deres stolthet, deres syn og deres politikk, men som samtidig er i tråd med vårt kjernemål, sa Obama.

Les også
Iran utplasserte krigsskip utenfor kysten av Jemen
Les også
Øst-vendt Israel
Les også
Iran og Obama-doktrinen
Les også
Obama: – Jeg svikter i jobben om Israel svekkes