NY MÅLING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (vestre), SV-leder Audun Lysbakken (midten) og Ap-leder Jonas Gahr Støre (høyre) får flertall på Stortinget, i en ny måling.

Ny måling gir Ap, Sp og SV flertall

Ap, Sp og SV får flertall på Stortinget uten støtte fra MDG eller Rødt på en ny måling gjort for NRK og Aftenposten. Høyre fortsetter sitt fall.

De tre partiene får 88 mandater i målingen Norstat har gjort for NRK og Aftenposten. Man trenger 85 for å få flertall.

I denne parti-troikaen er det kun SV som går tilbake. SV får 8,6 prosent (-2 prosentpoeng), mens Sp og Arbeiderpartiet stiger henholdsvis 2,1 og 0,8 prosentpoeng, til 14,3 og 32,9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Rødt og MDG, som begge kjemper om å havne i vippeposisjon, går fram. Rødt lander på 5,2 prosent (+0,2), mens MDG får 5,4 prosent (+0,6).

Målingen er derimot dyster lesning for Høyre. Erna Solbergs regjeringsparti får 18,5 prosent og går tilbake 1,1 prosentpoeng. Dette er den dårligste målingen i Aftenposten på over ett år.

Heller ikke Venstre eller KrF har noen grunn til å juble. Begge partiene havner under sperregrensen. Venstre får 3,6 prosent (-0,9), mens KrF ligger på 3,6 (-1,3). På borgerlig side er det Frp som kan smile bredest. De går fram 1,1 prosentpoeng og ligger på 12,4 prosent.

Målingen har 969 respondenter og er gjort i perioden 30. august til 6. september. Feilmarginen er opplyst å være fra 1,2–3,2 prosentpoeng.