Ny forskning: DNA-redigering kan skape uforutsette mutasjoner

Den såkalte «gensaksen» CRISPR-Cas9 kan potensielt kurere sykdommer ved å redigere folks DNA, men kan bidra til uforutsette og arvelige endringer i DNA.

Det viser en ny studie fra svenske forskere ved Uppsala universitet.

CRISPR-Cas9 kan bidra til å kurere en rekke arvelige sykdommer så lenge DNA-et modifiseres riktig, og ikke gjennomgår noen uventede endringer. Samtidig har kunnskapen om konsekvensene i levende organismer hittil vært begrenset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I dette prosjektet studerte vi effektene CRISPR-Cas9 hadde på den lille akvariefisken sebrafisk. Siden DNA-molekyler og deres mekanismer ligner hverandre i alle dyr, tror vi resultatene bør ligne på de man vil finne i blant annet mennesker, sier førsteamanuensis Adam Ameur ved universitetet.

Forskerne studerte genomer fra mer enn 1.000 sebrafisk fra to ulike generasjoner, og fant uventede mutasjoner av ulike slag. I noen tilfeller gikk DNA-fragmenter som var større enn ventet gjennom forandringer, mens mutasjoner i andre tilfeller skjedde på feil sted i genomet.

Slike uforutsette mutasjoner skjedde i zebrafiskenes første generasjon, men også blant etterkommerne.

På grunn av oppdagelsen anbefaler forskerne at man utviser forsiktighet i bruken av verktøyet.

– CRISPR-Cas9 kan være utrolig verdifullt i helsevesenet. Men vi må minimere risikoen for uønskede bivirkninger, og vi kan gjøre dette ved forsiktig å modifisere cellene med de siste DNA-sekvenseringsteknologiene, sier Ameur.