LAV PROFIL: Direktør Ole Paulsen i Aker Solutions ønsker en lav profil på selskapets engasjement på de israelske gassfeltene. Foto: John Solsvik

Norske selskaper inne i israelsk gasseventyr

Norske oljeselskap skal de siste fem årene ha investert nærmere 14 milliarder kroner i den israelske gassutvinningen. Det skjer på tross av anbefalinger fra Utenriksdepartementet.

Norske myndigheter anbefaler ikke investeringer på israelsk sokkel med den begrunnelse at det ikke er oppnådd full enighet om delelinjen og sokkelen dermed er omstridt område. Aker Solution og flere andre norske selskap er likevel aktive i det israelske gasseventyret, men ønsker å holde en lav profil.

Ambassadør Svein Sevje i Tel Aviv bekrefter at holdningen er den samme i dag som under den forrige regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– UDs holdning er uendret, så vidt jeg vet, sier Sevje til Dagen.

Les: Mange vil delta i Israels gasseventyr

«Omstridt område»

Tekniske direktøren i det israelske operatørselskapet Delek Drilling, Jacob Altschuler, tilbakeviser at delelinjen er omstridt.

– Delelinjene er fastlagt selv om de ennå ikke er ratifisert av alle landene. Det er kun Kypros vi har en endelig avtale med, men vi har nådd full enighet med Tyrkia og Egypt. Den eneste uklarheten er med Libanon om et mindre område langs delelinjen. Israel foretar seg ikke noe i dette området, boring og utvinning skjer langt inne på vår del av sokkelen, noe også Libanon har akseptert, sier Altschuler til Dagen.

Står i kø

Norske olje- og gasselskap skal være tildelt ordrer i milliardklassen av israelske operatører på de to store gassfeltene på israelsk sokkel i Middelhavet. Og norske interessenter står i kø for å slippe til. I begynnelsen av november var 15 norske selskaper med Aker Solution i spissen med på et seminar i Tel Aviv for å by fram sine tjenester overfor israelske aktører. 25 israelske selskap deltok på seminaret som Norsk Israelsk Handelskammer sto bak sammen med Norges konsul i Tel Aviv.

Direktør Jacob Altschuler i Delek Drilling lettet på sløret og beskrev den store norske interessen. Han hevder at norske selskaper allerede har investert over to milliarder dollar, som tilsvarer 13,6 milliarder kroner, i gassutvinningen på Tamar- og Leviathanfeltene vest for Haifa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ønsker taushet

Opplysningen kom overraskende på flere av norske selskaper som helst ser at omfanget forbigås i stillhet av flere grunner. Den ene grunnen er UDs råd om ikke å engasjere seg i et såkalt «omstridt område». En annen grunn til taushet om norske investeringer i Israel er frykt for represalier fra arabiske land som selskapene også har interesser i. Et dokument unntatt offentlighet som Dagen har fått innsyn i skrevet av Norges ambassade i Tel Aviv, bekrefter denne frykten: «Israel har hatt vanskeligheter med å tiltrekke seg store internasjonale aktører, trolig grunnet mange selskapers engasjement i arabiske land».

Aker Solutions er et av selskapene som i flere år aktivt har engasjert seg i den israelske gassutvinningen. Allerede i 2010 ble Aker Solution tildelt de tre første kontraktene på Tamarfeltet til en samlet verdi av 1,1 milliarder kroner, ifølge analytiker-nettstedet offshore-technology.com. Siden har selskapet utviklet sitt samarbeid med de israelske operatørene både på Tamarfeltet, som startet levering av gass i april 2013, og det enorme Leviathanfeltet, med beregnet oppstart rundt nyttår 2018.

Lav profil

Sjef for strategi og operasjoner i Aker Solutions, Ole Paulsen, sier til Dagen at han er overrasket over at Delek-direktøren nå går ut med tallene. Han vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene om omfanget av de norske investeringene på israelsk sokkel.

– Vi ønsker at vårt engasjement i Israel skal ha en lav profil. Det er likevel kjent at norsk deltakelse har pågått lenge, som på Tamar-feltet, sier Paulsen.

Han legger til at Aker Solution ønsker å være med på utvinningen av gass på den israelske sokkelen.

– Det er meget interessant for oss, samtidig som det er vanskelig fordi Israel så langt bare har prioritert ett stort operatørselskap og vi representerer en annen modell for gassutvinning, sier Paulsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norsk operatør

En annen aktør innen den israelske gassutvinningen er norske AGR med styreleder Eivind Reiten i spissen. Etter invitasjon fra israelske myndigheter er AGR operatør på et mindre felt ved Leviathanfeltet 130 kilometer vest for Haifa. I januar 2013 skrev Teknisk Ukeblad at AGR hadde gjort sitt første egenopererte gassfunn nær delelinjen mot Kypros.

– Funnet er ikke drivverdig, så det er ikke satt i gang forberedelse til utvinning. Vi er operatør på fem små felt, men ingen av disse er det noen særlig aktivitet på i dag. Vår spesialitet er boring av brønner, og vi fungerer som serviceselskap, sier direktør Svein Sollund i AGR Group til Dagen.

AGR Group presenterer seg selv som en ledende leverandør av tjenester til petroleumsindustrien innen boring, reservoar, feltutvikling og drift.

I følge et dokument fra norsk UD unntatt offentlighet som Dagen har fått innsyn i, har det norske selskapet Høeg LNG vært engasjert av israelske myndigheter for å gjøre en studie av mulighetene innenfor LNG og har besøkt Israel flere ganger. LGN handler om komprimering og transport av gass i flytende form.

Oppsving

Etter det Dagen kjenner til har en rekke norske selskaper innen olje- og gassektoren fra Stavanger- og Kristiansand-området allerede inngått kontrakter med israelske samarbeidspartnere. Samarbeidet fikk et oppsving etter besøkene til tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe i Israel i 2013. I august i år var den israelske energiministeren Silwan Shalom på gjenvisitt i Norge og til stede på oljemessen i Stavanger.

– Frammøtet på seminaret i Tel Aviv viser at Israel ønsker den norske ekspertisen velkommen, sier Trygve Brekke i Norsk Israelsk Handelskammers avdeling i Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Her er både folk fra industrien, forskere og det offentlige. Israel er i oppstarten av sin gassutvinning, de er nykommere og ser på Norge som en voksen modellnasjon både når det gjelder størrelse og organisering. Universitetet i Stavanger har alt inngått samarbeidsavtale med Technion i Haifa, et av verdens ledende universitet. Dette tegner godt, sier Brekke.

Gass i Israel

I mars 2013 startet gassen å strømme til Israel fra Tamarfeltet 80 kilometer vest for Haifa.

Feltet inneholder 282 milliarder kubikkmeter gass, omlag halvparten av det norske Snøhvitfeltet, og gassen ledes inn på det innenlandske markedet i Israel, men med leveranser både til Jordan og Egypt.

Etter planen skal gassen fra Leviathanfeltet komme i 2017. Det enorme feltet 130 kilometer vest for Haifa inneholder 621 milliarder kubikkmeter gass.

Feltet inneholder 282 milliarder kubikkmeter gass, omlag halvparten av det norske Snøhvitfeltet, og gassen ledes inn på det innenlandske markedet i Israel, men med leveranser både til Jordan og Egypt.

Les også
Mange vil delta i Israels gasseventyrIsraelsk gass
Les også
Borten Moe drøfter gasseventyr i IsraelOla Borten Moe til Israel
Les også
- Israelsk olje og gass er oppfyllelse av profetierOlje og gass i Israel
Les også
Utslipp fra norsk rigg truer ikke kysten av Australia
Les også
Israel med oljefond etter norsk modell