Nord-Korea og leder Kim Jong-un møter naboene i sør til krisesamtaler torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nord- og Sør-Korea i sjeldne samtaler

Representanter fra Nord- og Sør-Korea møttes torsdag til sjeldne samtaler i grenselandsbyen Panmunjom. Målet er å få i stand dialog på toppnivå.

Nord-Korea forventer at torsdagens krisesamtaler blant annet fører til at de får tatt opp igjen lukrative turistturer fra Sør-Korea inn i landet. Naboene i sør håper at de vil få til regelmessige familiegjenforeninger.

Et lignende initiativ i 2013 resulterte i en avtale om å holde det som ville vært den første dialogen på høyt nivå på seks år, men møtet ble avlyst av Nord-Korea dagen før det skulle holdes. Håpet er at man skal unngå samme utfall denne gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi skal gjøre vårt beste. Vi er bestemt på å opprettholde drivkraften i dialogen som ble satt i gang under møtet i august, sier Kim Ki-woong, som er leder for den tre mann store sørkoreanske delegasjonen til møtet.

Partene avtalte torsdagens møte i august, da de ble enige om å løse den siste krisen på Korea-halvøya sammen.

I august ble to sørkoreanske soldater alvorlig såret av en landmine i den demilitariserte sonen mellom landene. Dialogen i etterkant førte blant annet til tilbaketrekking av nordkoreanske soldater fra grensen, og Sør-Korea slo av propagandahøyttalerne sine. Mange familier som ble atskilt etter Koreakrigen, fikk også lov å møte hverandre igjen i oktober. (©NTB)

Les også
Daglig dør 830 kvinner som følge av graviditet og fødsel
Les også
Nord- og Sør-Korea enige om familiegjenforening