Politiet skjøt og drepte den antatte gjerningsmannen etter at seks mennesker ble knivstukket på et supermarked i New Zealands største by Auckland. Foto: Alex Burton / New Zealand Herald / AP / NTB

New Zealands statsminister: Knivstikking var terrorangrep

Et knivangrep i en butikk i New Zealand var en terroraksjon, ifølge myndighetene. Seks ble skadd, og den antatte gjerningsmannen ble drept av politiet.

– Det som skjedde i dag, var avskyelig, det var hatefullt, det var galt, sier statsminister Jacinda Ardern. Hun sier mannen som angrep, var en IS-inspirert srilankisk statsborger som kom til New Zealand i 2011.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politi som overvåket ham. Ifølge Ardern kjente sikkerhetstjenestene til mannen og overvåket ham kontinuerlig. Hun la til at det ikke var juridisk grunnlag for å holde ham innesperret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritisk

– Politiet har funnet mannen, og han er blitt skutt. Han døde på stedet, heter det i en uttalelse fra politiet. De bekrefter at en mann kom inn i en matbutikk i et kjøpesenter i Auckland og skadet flere personer fredag.

Tilstanden er kritisk for tre av de skadde, mens ytterligere én person beskrives som alvorlig skadd, ifølge nødetatene. Videoopptak viser folk som løper ut av butikken i panikk. På opptakene kan man høre folk rope at det er «noen med kniv der inne», før man hører lyden av politiets skudd.

Angrep i mai

Supermarkedssjef Kiri Hannifin sier han er knust av det som har skjedd.

– Nok en gang tynges hjertet av kunnskapen om det våre ansatte og kunder har opplevd og blitt vitne til. Tankene våre går til dem som er skadd og deres familier, og vi vil støtte alle de ansatte i butikken, sier han.

I mai ble fem personer knivstukket i en annen butikk i samme kjede på Sørøya.

Det er strenge koronarestriksjoner i Auckland, New Zealands største by, og matbutikker er blant de få som fortsatt får holde åpent.

(©NTB)

Statsminister Jacinda Ardern beskriver angrepet i Auckland som terror. Arkivfoto: Robert Kitchin / AP / NTB