Myanmars regjering nærmer seg en våpenhvileavtale med flere opprørsgrupper. Her deltar soldater i en militærparade for å markere den 70. våpenmakt-dagen i Myanmars hovedstad Naypyidaw 27. mars. Dagen markeres til minne om uavhengighetshelten Aung Sans ordre til hæren om å kjempe mot den japanske okkupasjonsmakten. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters / NTB scanpix

Myanmar enig med opprørere om avtaleutkast

Myanmars regjering er blitt enig med flere opprørsgrupper om et utkast til en etterlengtet våpenhvileavtale, ifølge tjenestemenn.

Gjennombruddet gjør at partene håper en endelig avtale kan bli undertegnet i slutten av april, ifølge seniorrådgiver Hla Maung Shwe i det EU-finansierte Myanmar Peace Centre.

Utkastet til en landsomfattende våpenhvileavtale ble fullført under den sjuende forhandlingsrunden mellom regjeringens fredsforhandlingskomité og representanter for opprørerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan bli mulig å ha en signeringsseremoni etter vannfestivalen neste måned, sier Naing Han Tha, som leder opprørernes koordineringsgruppe for våpenhvileforhandlingene.

Myanmar har over 130 etniske minoriteter, og forholdet mellom flere av disse og sentralregjeringen har ført til langvarige væpnede opprør.

Tross gjennombruddet i Yangon fortsetter harde kamper mellom regjeringsstyrker og Kokang-opprørere i den nordlige delstaten Kachin. Opprørerne som kjemper her, er ikke en del av fredsprosessen.

Les også
Klar tale fra kong Harald til Myanmar
Les også
Myanmar fengsler newzealender for buddha-reklame
Les også
Majoritetstyranniet
Les også
Norge trapper opp kampen for menneskerettigheter
Les også
Trosheltene