Fredsprisvinner Denis Mukwege håper konferansen 'Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises» kan bidra til å få slutt på bruken av voldtekt som våpen i krig. – Det viktigste er å få slutt på straffriheten, slår han fast. Foto: Bibiana Piene / NTB scanpix

Mukwege: – Det er verdens moralske ansvar å bekjempe voldtekt som våpen

Verdenssamfunnet lover 3 milliarder kroner til kampen mot voldtekt som krigsvåpen. – Det store problemet er rettferdighet, mener fredsprisvinner Denis Mukwege.

– Når en kvinne blir voldtatt, er det vårt liv som blir ødelagt. Når et barn blir voldtatt, er det vår framtid, sa Mukwege i sin tale til konferansen «Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises» i Oslo fredag.

– Slike overgrep næres av stigmatisering og frykt. Vi må fjerne stigmaet fra kvinnene og sette det på overgriperne. Men det største problemet er at slike overgrep nærmest aldri straffes, slo den kongolesiske legen fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor fikk han fredsprisen for sin innsats for titusenvis av krigsvoldtatte kvinner, sammen med jesidi-kvinnen Nadia Murad.

Tre milliarder

Over 90 nasjoner, en lang rekke organisasjoner og flere FN-topper fylte Oslo Plaza fredag med mål om å øke den politiske oppmerksomheten rundt problemet samt sikre mer finansiering til kampen.

– Voldtekt er et våpen i krig, med ødeleggende konsekvenser. Vi kan ikke lenger stå og se på. Det er tid for handling, sa statsminister Erna Solberg (H) i sin åpningstale.

I alt regner arrangørene – Norge, FN, Irak, Somalia, De forente arabiske emirater og Røde Kors-komiteen – med å få inn om lag 350 millioner dollar, eller drøyt tre milliarder kroner.

En tredel av midlene, 1 milliard kroner fordelt på tre år, kommer fra Norge.

– Tragedie

Beløpet er likevel bare drøyt halvparten av det som trengs bare i år for å finansiere innsatsen mot seksuell vold, ifølge FN. Innsatsen er «håpløst underfinansiert», mener UNICEF-leder Henrietta Fore.

– Kjønnsbasert vold er en tragedie, og problemet er enormt. Men til nå går bare 1 prosent av verdens humanitære finansiering til dette, påpeker hun.

Irlands barne- og ungdomsminister Katherine Zappone går enda lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et politisk nederlag, slår hun fast.

– Trenger rettferdighet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener responsen må bli langt bedre når det gjelder alle former for seksuell vold.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette punktet må ikke undervurderes, understreker hun.

Det var også budskapet fra overlevende som fortalte sine historier fra scenen.

– Vi trenger rettferdighet. Bare da kan vi gjenvinne vår verdighet og bane veien for å få slutt på denne grusomme og umoralske atferden, fortalte en overlevende fra Zimbabwe.

I Kongo har tre av fire kvinner opplevd seksuell vold, ifølge UNICEF. I Sør-Sudan har to av tre fordrevne kvinner blitt voldtatt. I Irak er minst 4.000 barn født som resultat av voldtekt, ikke minst på grunn av IS' bruk av jesidi-kvinner som sexslaver.

Trenger hjelp

– Vi må finne ut hvordan vi skal håndtere dette. Men vi trenger hjelp fra verdenssamfunnet, appellerte utenriksminister Mohamed Ali Alhakim.

Kvinneminister Aissata Traoré Diakité fra Mali satte fingeren på realitetene i sitt hjemland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ofre for SGBV (seksuell og kjønnsbasert vold) har ikke tilgang til verken helsetjenester eller juridiske tjenester. Det er heller ingen politiske ledere som taler kvinnenes sak, slår hun fast.

Hun mener land må få lovgiving på plass som sikrer kvinners rettigheter.

Menns makt

Nestleder for UN women Åsa Regnér mener problemets kjerne er menns dominerende posisjon i samfunnet og makt over kvinner.

– Dersom vi ikke gjør noe med dette, vil vi aldri komme problemet til livs. Mange steder blir kvinner fengslet og til og med drept for å snakke om det vi diskuterer her i dag, sier hun.