SOMMERJOBB: Jessica Flaten (18), Michael Hauge Stensland (21), og Joakim Sjødahl (21) fra Zoekirken i Fredrikstad har ansvar for ungdomsmøtene under Landsstevnet på Østerbo.

Med sommerjobb for Jesus

På kort varsel påtok 16 unge ledere seg ansvaret for ungdomsarbeidet på Evangelisenterets landsstevne. Å gi bort en ferieuke har de ingenting imot.

Det vanker bare gratis kost og losji for de 16 fra menigheten Zoe i Fredrikstad for innsatsen på Østerbo der Evangelisenteret (ES) har landsstevne. Ellers er lønna gleden ved å få tjene Gud, og den er intakt et par dager ut i det store stevnet.

Kort varsel

Joakim Sjødahl (21) er ungdomsleder i Zoekirken, et selvstendig trossamfunn i nær slekt med Pinsebevegelsen, men uten å være tilsluttet den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Konsert eller lovsang på sommerstevner?

Der pleier de forbindelsen med Evangeliesenteret jevnlig, og så sent som på forsommeren fikk ungdomsmiljøet der en utfordring mange kanskje ville avvist. Spørsmålet var om de kunne ta ansvaret for ungdomsarbeidet gjennom hele landsstevneuka, midt i den beste sommertida. Svaret var positivt.

Ikke bare sa Joakim ja selv, men en hel gjeng med andre var også villige til å bidra, deriblant fem stykker som danner lederteam sammen med ham og to som spiller i lovsangsbandet. Fire musikere utenfra ble også med.

Ikke tilfeldig

ES startet med landsstevner i 1993. De siste femten åra har det vært eget opplegg for ungdommene, men det er første gang i år at en menighet utenfra har fått oppgaven med å betjene tenåringene og de som er litt større.

– Vi har jo et forhold til Østerbo. Jeg har vært her før, og det kommer av og til predikanter og lovsangsledere herfra til oss i Zoe, sier Joakim. Han er med på at det ikke er helt tilfeldig at det er akkurat hans menighet som er spurt om å ta et slikt ansvar.

– Jeg var litt usikker på hva dette ville si, men vi ordner nå med hvem som preker og hvem som er møteledere, lovsangsledere, møteverter, veiledere og har det tekniske, forteller han.

Kveldssamlinger

Også på Østerbo er ungdommen noe for seg selv. Her dypt inne i Østfolds skoger deltar mange av dem på hovedmøtene gjennom dagen, men det er på kveldene det virkelig skjer for ungdommene. Når de godt voksne trekker mot campingvogner og telt, siger tenåringene i retning den sekskantede Evangeliekirken på Østerbo.

– Vi spiller dem inn til salen fylles, sier Joakim med et smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den første kvelden kom det 80 stykker. Han regner med at det vil øke på til 2-300 i løpet av stevnet.

Velsignelse

– Dere er en idealistisk gjeng som tar en sånn sommerjobb uten lønn?

– Det er en stor velsignelse å kunne være her på alle møtene med denne forkynnelsen og i denne herlige gudsatmosfæren, sier Joakim som sammen med de andre får null i inntekt for innsatsen.

– Lønna er å tjene Gud?

– Vi får ikke noe honorar, men vi gir noe til ungdommene her og blir velsignet tilbake. Det er helt greit å få være her gratis. Mange av oss som kommer hit, får ikke til vanlig så mange møter på en gang med så bra undervisning som her.

– Hvem kommer på møtene?

– De fleste er tenåringer, men noen er yngre og noen eldre. Vi har ingen aldersgrenser. Alle er velkommen. Men de fleste er i tenåra og oppover, så vi skreddersyr etter det. Vi har forskjellige talere hver kveld, vi har vitnesbyrd og evangelisk forkynnelse som kan være inspirerende slik at man kan finne ut hvem Gud er og forstå hva han kan gjøre.

– Og ettermøter?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, da ønsker vi folk velkommen til forbønn, og kanskje har vi en frelsesinnbydelse. Det kommer an på hva predikanten vil. På mandagskvelden kom det fram flere som ble helbredet, både for fysiske og andre plager. I kveld skal vi ha veldig fokus på det overnaturlige, at Gud kan og vil helbrede. Vi oppfordrer til at folk skal ta imot frelsen, men også til å tørre å bli bedt for.

Snopkjøp

Joakim forteller at dagene ikke er så stramt organisert ellers. Det blir bra anledning til å sove litt på morrakvisten.

– Folk må få oppleve at det er ferie og ikke bare stress og mas. Hva vi gjør i løpet av dagen, kommer litt an på været. Men det kommer til å bli pent.

– Er det en proklamasjon, eller har du snakket med Kristen Gislefoss?

– Vi bare satser på at det blir pent vær også, sier Joakim tross tilstanden i intervjuøyeblikket.

STEVNEGUIDEN: Alt som skjer i kristen-Norge

Det øser nemlig ned på Østerbo. Himmelens sluser slipper ut regn i mengder. I slikt vær er det ikke så mye å finne på inne på stevneområdet. Løsningen? En snoptur til Nordby, rett over grensa til Sverige. Det er en grei standardløsning i grensenære strøk, også for kristen ungdom på sommerstevne.

Meningsfullt

Michael Hauge Stensland (21) er lovsangsleder og med i teamet rundt Joakim. Han opplever det som meningsfullt å være med på Østerbo midt i sommerferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kommer veldig mange hit til Østerbo som trenger hjelp. Det er godt å kunne være her og hjelpe dem som virkelig trenger det. Noen ungdommer bor jo her gjennom året, og de trenger kanskje å møte litt andre ungdommer også. Da kan vi gi det gode fra vårt ungdomsarbeid videre, sier han.

– Det Evangeliesenteret gjør for andre, er et fint arbeid. Det er bra å kunne være en del av noe større og få være med og så noe inn i mennesker. Vi får jo ikke noen resultater hvis ingen bidrar, sier Jessica Flaten (18). – Vi fra Zoe er en sammensveisa gjeng, og det knytter oss enda bedre sammen at vi er her samtidig, sier hun.

Og det slutter ikke der. Når uka på Østerbo er over, drar menighetens ungdommer på tur til Kroatia. – Det blir misjon og soling, så vi kommer hjem både litt brunere og litt saligere, smiler Joakim i regnet.

ES-landsstevnet

Stevne: Evangeliesenterets landsstevne

Sted: Østerbo ved Halden

Tid: 19.–26. juli 2015

Deltakere: Opptil 1800, men 3000 ventes på de best besøkte møtene.

Talere: Carl Gustav Severin, David Hasseløy, Leiv Holstad, Kjetil Sterri-Mørch, Frank Erlandsen, Dennis Greenidge, Johannes Amritzer, Lise Karlsen og Jørn Strand med flere.

Les også
– En brobygger i det kristne fellesskapetKorsvei
Les også
– Som predikant er jeg entusiastisk og inspirerende, håper jegVisjon
Les også
Konsert eller lovsang på sommerstevner?Sommerstevner
Les også
Forsoning i Midtøsten og hjemmeVisjon
Les også
Direkte fra Sarons Dal