Et anslag går ut på at rundt 70.000 møtedeltakere er registrert siden 2. april, og for en knapp uke siden ble det anslått at rundt 1,2 millioner mennesker har besøkt www.ustream.tv hvor møtene med Todd Bentley overføres direkte.

Lakeland-vekkelsen trenger mer plass

Lakeland-vekkelsen tiltar i styrke og omfang og flyttes nå til enda en større arena. Samtidig advarer redaktøren i Charisma mot usunne trekk i forkynnelsen.

Vekkelsen i Lakeland fortsetter med uforminsket styrke. Pressetalskvinne Lynne Breidenbach opplyser at møtene fra mandag av flyttes til Sun n` Fun Fly-in, en arena med plass til 10.000 mennesker. Her vil møtene finne sted «inntil videre», og ifølge Breidenbach har evangelist Todd Bentley sagt at han tenker å bli værende i Lakeland i hvert fall til over sommeren.

Helbredelsesvekkelsen vekker oppsikt også i lokalmiljøet, og flere aviser har hatt store oppslag om alt som skjer på møtene som hittil har blitt holdt på fire-fem forskjellige steder ettersom stadig flere har villet delta. Et anslag går ut på at rundt 70.000 møtedeltakere er registrert siden 2. april, og for en knapp uke siden ble det anslått at rundt 1,2 millioner mennesker har besøkt www.ustream.tv hvor møtene overføres direkte. Når en legger til det antall mennesker som har fulgt møtene via God TVs web-sendinger, blir trolig dette tallet vesentlig høyere.

Flere har påpekt at Lakeland-vekkelsen mer enn noen annen har blitt kjent gjennom internett. Det handler ikke minst om God TVs nærvær. Kanalen er imidlertid avhengig av givere for å kunne holde det gående, og sendte tidligere denne uken ut brev til sine abonnenter med invitasjon til å bidra. Det ble opplyst at ett minutt med vekkelse koster 70 dollar (=ca 350 kroner), mens en time kostet 4.200 dollar (=21.000 kroner).



Helbredelser

23. april skrev redaktør J. Lee Grady i det kristne magasinet Charisma om det han kalte en åndsgytelse i den søvnige byen Lakeland i Florida. Da hadde møtene med evangelisten Todd Bentley alt pågått i tre uker, og den oppsatte tidsrammen på fire dager var for lengst sprengt.

- Svulster kommer til å bli trukket ut av folks kropper i kveld, proklamerte Bentley ifølge Gradys referat.

Og siden har det blitt mer. Da DagenMagazinet snakket med Bentley for to uker siden, fortalte han at rundt fem mennesker hadde kunnet reise seg fra rullestolene hver kveld de foregående dagene. På youtube.com, på Ignited Churchs nettsider og på Bentleys egne sider finnes det nå en lang, lang rekke klipp fra møter hvor mennesker forteller at de har blitt satt fri fra en rekke forskjellige sykdommer og problemer - alt fra finansielle vanskeligheter til psykisk sykdom eller kreft.



Ondsinnede kjetter-jegere

Noen uker etter besøket i Lakeland fant imidlertid Grady tiden moden for også å sette ord på noe av den uroen han kjente etter å ha vært på helbredelsesmøtene.

Grady omtaler seg selv som en «heiagjengleder» for den karismatiske bevegelsen, og sier at han støtter ethvert utbrudd av vekkelsesild. Dermed forteller han at han ikke reagerte negativt på Bentleys karakteristiske «bam»-utbrudd når han ber for folk, ofte med den fysiske følge at de siger sammen på gulvet.

- Jesus brukte heller ikke fariseernes regelbok, kommenterer Grady. Samtidig advarer han mot stolthet og feiltrinn.

- Jeg ville være uærlig om jeg sa at jeg helhjertet støttet alt jeg så i Lakeland. Noe uroet meg, men holdt munn i tre uker mens jeg bad, søkte råd fra respekterte kristenledere og ransaket hjertet mitt for å forsikre meg om at jeg ikke omfavnet en religiøs ånd. Det siste vi trenger i dag er flere ondsinnede kjetter-jegere som angriper andre kristne, skriver Lee Grady.


DM