BESØK: Denne uken besøkte Midtøsten-utsending Tony Blair Gaza, her er han innom en FN-skole. På vegne av «Kvartetten» krever han at Hamas skal imøtekomme fem krav for å få støtte til gjenoppbyggingen av Gaza.

Krever at Hamas anerkjenner Israel

«Kvartetten» krever at Hamas anerkjenner Israel for å få penger til gjenoppbyggingen av Gaza. En midlertidig anerkjennelse er greit etter grensene fra 1967, svarer Hamas.

Hamas-leder Moussa Abu Marzouk hevder at Tony Blair og «Kvartetten» har stilt fem krav for å få penger til gjenoppbygging av Gazastripen etter den 50 dager lange krigen sist sommer. Kvartetten, som består av EU, Russland, FN og USA og har utnevnt Tony Blair til spesialutsending i Midtøsten, prøver å mekle i striden mellom Israel og palestinerne.

LES: Bosetterne flytter aldri fra Samaria

Leder for Palestinian Human Rights Monitoring Group i Ramallah, Bassem Eid, har liten tro verken på Hamas eller Tony Blair.

– Tony Blair kan ikke oppnå fred i dette området, og Hamas er en organisasjon som har som mål å knuse og fjerne Israel fra kartet. Å si at de anerkjenner Israel midlertidig, er en illusjon, sier Eid til Dagen.

Krever motytelser

I samtalene som Blair hadde med Hamas-ledere i Gaza denne uken, krevde han klare motytelser fra de styrende i Gaza dersom de skal få de milliardene de krever til gjenoppbyggingen. Blair hevder på sin side han ikke har stilt noen krav, men at han snakket om tillitsbyggende tiltak fra alle parter for å forbedre situasjonen i Gaza, skriver avisen Haaretz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I følge Moussa Abu Marzouk krever Kvartetten at Hamas skal anerkjenne staten Israels eksistens. På sin Facebookside skriver Marzouk at Hamas anerkjenner ikke Israel, men kan akseptere en midlertidig løsning med to stater basert på linjene fra 1967 med Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat. Implisitt i dette ligger et prinsipielt krav fra Kvartetten om å akseptere en tostatsløsning. Marzouk skriver at det er Israel og ikke palestinerne som motsetter seg en løsning etter grensene fra 1967.

Ingen støtte til IS

De andre kravene som Tony Blair skal ha listet opp under møtet er at Hamas gjennomfører forsoningen med Fatah, forsikrer at de ikke er forbundet med noen islamsk gruppe som har noen regional agenda eller interesse, og forsikrer Egypt at de ikke støtter terror eller at Gazastripen fungerer som base for terrorisme.

– Gaza trenger en åpning til resten av verden. For at det skal skje trenger vi forsoning innen palestinsk politikk. Og for at forsoning skal skje, trenger vi enighet som grunnlag for å få til fred, sa Blair under besøket i Gaza denne uken.

Han la til at Hamas må avklare om de er en nasjonal palestinsk bevegelse eller del av en større islamsk bevegelse. Bak ligger frykten for et samarbeid mellom Hamas og Den islamske stat (IS), som hevder de alt er etablert på Gazastripen og som Hamas har støttet.

En illusjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bassem Eid hevder den eneste farbare vei for gjenoppbygging av Gaza, er å avvæpne Hamas.

– Dersom det ikke skjer, ser det ut for at Gaza må gjenoppbygges hvert eneste år framover, sier Eid.

Forhandlinger om løsninger med Israel sier han De palestinske myndigheter bør ta seg av og ikke Hamas. I forhold til Egypt mener han Hamas er i store problemer.

– De er allerede aktive i den omfattende terroren i Sinai. På samme måte som det ser ut for at det er umulig å få til en forsoning mellom Hamas og Fatah, ser det ut for å være umulig å få til forsoning mellom Hamas og Egypt. Eneste utveien er at Hamas viser at de aldri mer er part i terrorkrigen i Sinai, sier Eid til Dagen.

Nye lettelser

Israel har i det siste innført flere lettelser i trafikken inn og ut av Gaza. General Joav Mordechai, som koordinerer de israelske tiltakene, opplyser at de sender inn 45 traktorer til bønder på Gazastripen. Antall handelsmenn som selger varer ut av Gaza økes fra 3.000 til 5.000, og tallet på handelsmenn som kan dra til Vestbredden og Israel dobles til 800. Salg av landbruksvarer og tekstiler økes, og så langt er over 62.000 tonn byggematerialer tatt inn til Gazastripen. 43.000 innbyggere har kjøpt materialer til å renovere husene sine. I oktober godkjente Knesset salg av 50 lastebiler og 15 busser til Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Gaza-oppbygging

«Kvartetten» stiller krav til Hamas for å få penger til gjenoppbygging av Gazastripen.

Anerkjennelse av staten Israels eksistens.

Gjennomføre forsoningen mellom Hamas og Fatah.

Ta avstand fra islamsk jihad (ISIS).

Ingen støtte til terroren i Sinai.

Les også
Livredde jødiske foreldre i OsloJøder i Norge
Les også
Bosetterne flytter aldri fra SamariaSamaria
Les også
Stortingspolitiker beskylder Kåre Willoch for jødehat
Les også
Stor gullskatt funnet ved Cæsarea
Les også
En verdig prisvinner