Biskop Bernt I. Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er siktet for bedrageri.

Krever 40 millioner tilbake fra den katolske kirken

Fylkesmannen i Oslo og Akershus krever over 40 millioner kroner tilbake fra Oslo katolske bispedømme etter tilsyn med medlemslistene.

Etter at det i fjor høst ble avdekket at Oslo katolske bispedømme registrerte nye medlemmer uten at de selv fikk vite om det, startet Fylkesmannen tilsyn med trossamfunnet. Mandag kom reaksjonen fra Fylkesmannen, melder Dagbladet. Kirken må nå betale tilbake 40.581.723 kroner.

– Oslo katolske bispedømmes metode for innmelding der personer er blitt medlemmer uten at de selv har meldt seg inn, strider mot trossamfunnsloven og underliggende regelverk, og er ulovlig. Innmeldingene er ugyldige, skriver Fylkesmannen i brevet bispedømmet mottok mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo katolske bispedømme, biskopen og økonomisjefen er også under etterforskning av politiet, siktet for bedrageri av 50 millioner kroner. Alle nekter straffskyld og avviser at de har brutt loven.

– Vi mener at praksisen som har vært brukt til medlemsregistrering har vært uheldig, men ikke ulovlig. Loven har ikke stilt noen tydelige krav til aktivt samtykke fra medlemmer tidligere, har fungerende administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme tidligere uttalt.

Påklager vedtaket

Oslo katolske bispedømme påklager Fylkesmannens vedtak om tilbakebetaling av drøyt 40 millioner kroner i medlemsrotsaken, får NTB opplyst.

Politietterforskning

– Vi mener at praksisen som har vært brukt til medlemsregistrering har vært uheldig, men ikke ulovlig. Loven har ikke stilt noen tydelige krav til aktivt samtykke fra medlemmer tidligere, har administrativ leder Lisa Wade tidligere uttalt.

Oslo katolske bispedømme, biskopen og økonomisjefen er også under etterforskning av politiet, siktet for bedrageri av 50 millioner kroner. Alle nekter straffskyld og avviser at de har brutt loven.

Politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt opplyser at hun ikke kjenner vedtaket fra Fylkesmannen utover det som er kommet fram i mediene.

– Vi vil nok be om innsyn i vedtaket, men generelt er vår etterforskning i straffesaken uavhengig av forvaltningssaken hos Fylkesmannen. Etterforskningen pågår fortsatt og det er ikke noe konkret jeg kan si om den foreløpig, forteller Rusdal til NTB.

Les også
Oslo katolske bispedømme: – Uheldig, men ikke ulovlig
Les også
Den katolske kirke kan bli rammet av ukjent hjemmel
Les også
Krever tiltak etter rot i Den katolske kirkeRevisjonsplikt og Folkeregisteret
Les også
Fylkesmannen ikke fornøyd med svar fra katolikker
Les også
– Biskop kjente til medlemsregistrering