KONVERTERT: UNE har over flere år observert en sammenheng mellom antall personer som sier de har blitt kristne og muligheten til å få opphold på annet grunnlag. I perioder hvor mange afghanere har fått bli, har andelen som sier de har konvertert gått ned. I perioder hvor færre har fått bli, har andelen igjen gått opp, skriver Georg M. Rønnevig.

Konvertitt-retur kan være i strid med ny instruks

Den planlagte tvangsreturen av en 21 år gammel mann som ble kristen i Norge etter at han flyktet fra Afghanistan som 15-åring, kan være i strid med en fersk instruks.

Mannen ble pågrepet lørdag morgen og skal etter planen returneres mandag ettermiddag.

21 år gamle Reza konverterte fra islam , ble en kristen og ble døpt i stavanger for fire år siden. Han har blant andre biskop Erling Pettersen som en av sine støttespillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Utlendingsnemnda ( UNE) mener at Reza ikke er en troverdig troende og derfor ikke har krav på oppholdstillatelse her i landet.

Uten nettverk

Rezas advokat, Knut Olav Eldhuset, vil mandag forsøke å stanse returen under henvisning til asylinstruksen som Justisdepartementet gjorde gyldig fredag.

Der heter det at afghanske barnefamilier ikke kan tvangsreturneres med mindre de har nettverk og ressurser til å etablere seg.

– Jeg mener det er grunn til å vurdere min klients situasjon i lys av den nye instruksen. Det er hevet over tvil at han ikke har noe støtteapparat i Afghanistan, sier Eldhuset til NTB.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp Rezas sak under talen til partiets landskonferanse på Gardermoen lørdag.

– Denne saken må vurderes på nytt i lys av instruksen som kom fredag, sa Hareide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Ønsker høring

Advokat Eldhuset mener dessuten at UNE må kalle inn 21-åringen til en høring før det kan fattes et gyldig vedtak.

– Jeg fører en del asylsaker der slaget står om vedkommende er en troverdig konvertitt eller ikke. Det er åpenbart ikke et enkelt spørsmål. UNE har siden høsten 2014 endret praksis til det bedre, ved at det stadig oftere holdes en høring i nemnda med personlig oppmøte. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke kan gjøres også i denne saken, for jeg overbevist om at Reza er en ekte konvertitt, og det er også en lang rekke vitner, sier Eldhuset.

Troverdighet

Så sent som i november i fjor oppfordret Mellomkirkelig råd regjeringen til å stille utsendelser av alle konvertitter i bero i påvente av bedre prosesser for å avklare en konvertitts troverdighet.

Ifølge en rapport fra Landinfo, som er Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, var det fram til høsten 2013 returnert «et par titall» asylsøkere til Afghanistan etter å ha blitt vurdert som bekvemmelighetskonvertitt – det vil si at en asylsøker hevder å ha konvertert i håp om å få innvilget oppholdstillatelse.

Dødsstraff

Landinfo-rapporten slår fast at en konvertitt risikerer dødsstraff etter sharialover i Afghanistan, men at man ikke har noen informasjon om hvordan det har gått med dem som er blitt returnert etter å ha blitt vurdert som bekvemmelighetskonvertitt.

– Det er noe av poenget; vi vet rett og slett ikke hvordan det går med dem, men vi vet at det er et betydelig risikomoment ved å bli returnert, sier Eldhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter det NTB får opplyst, er returen av Reza en del av et større følge som skal sendes tilbake til Afghanistan klokka 18 mandag.

Les også
Kristen-ledere kjemper for konvertitt timer før utsendelse
Les også
Rødgrønn frykt for at Norge kan få tvangsretur i retur
Les også
Tidligere talibanminister vil tilbake til Norge
Les også
KrF: Alvorlig at Anundsen holdt tilbake informasjon
Les også
Bildt og Eide smuglet dødsdømt ut av Afghanistan