Bildetekst: Kirkerådsleder Svein Arne Lindø (t.v) ba innstendig kirkeminister Thorhild Widvey (H) om å droppe forslaget om søndagsåpne butikker da kirkemøtet åpnet torsdag ettermiddag. Til høyre Ingtid Vad Nilsen. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

«Kjære statsråd»

Kirkerådsleder Svein Arne Lindø ba innstendig kirkestatsråd Thorhild Widvey (H) om å droppe forslaget om søndagsåpne butikker. – Saken er ikke avgjort, svarte hun.

Den norske kirke benyttet anledningen til å tale statsråden til rette da hun torsdag ettermiddag var i Trondheim under kirkemøtets åpning.

– Kjære statsråd. Kirkerådet ber regjeringen skrinlegge hele forslaget, sa kirkens øverste valgte leder da kirkemøtet åpnet torsdag ettermiddag. Oppfordringen ble møtt med spontan applaus fra en fullsatt sal i Erkebispegården i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kirkerådet mener det er skadelig både for samfunnet og for den enkelte å gjøre grep som øker forbrukspresset. Det er ikke noe folkekrav å viske ut forskjellen på hverdag og helg. Det er ikke bare kirken som er imot. Fagbevegelsen er imot, handelsstanden er imot, miljøbevegelsen er imot, sa Lindø.

Kulturminister Thorhild Widvey gikk utenom manus og svarte på utfordringen fra Lindø.

– Den saken er ute på høring. Den er ikke avgjort. Det skal være en reell høring, sa hun.

Forslaget om såkalte endringer i helligdagsloven for å tillate søndagsåpne butikker ble sendt på høring fredag før påske.

– Det er kommet 65 svar allerede i påskeuka. Noen har brukt tiden godt i påsken, kanskje også på søndagen, sa hun til latter fra kirkemøtet.

Les også
Kirkemøtets debatter kan du se i opptak her
Les også
Hør og se hva kirkelederne er opptatt av
Les også
Biskop sier nei til lesbisk prest
Les også
Kirkemøtet koster nær tre millioner
Les også
Hvem skal spille de nye salmene?Kantor
Les også
Folk flest dropper kirken i påsken