Kim Friele er død. Her er hun foredrag for Oslo-politiet på åpningsdagen for Prideuken i Oslo i 2019. Foto: Ryan Kelly / NTB

Kim Friele er død

Kim Friele, som gjennom sitt liv kjempet for homofiles rettigheter, er død, 86 år gammel. – Hun gjorde samfunnet rausere, sier statsminister Støre.

Kim Friele døde fredelig mandag kveld, opplyser hennes nærmeste pårørende, Else Hendel, til NTB. Hendel er grandniese til Wenche Lowzow, som var gift med Kim Friele fram til Lowzow gikk bort i 2016.

Karen-Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele, ble født 27. mai, 1935 i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sto offentlig fram som homofil i 1963 som den første i Norge. Samme år meldte hun seg inn i homoorganisasjonen Det norske forbundet av 1948, som den gang var svært lukket.

Hun var leder i organisasjonen fra 1966 til 1971 og generalsekretær fra 1971 til 1989. Friele sto i spissen for forbundets kamp mot straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte homofili, og loven ble avskaffet i 1972.

Hun var dessuten sterkt medvirkende til at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1977, og at straffelovens paragrafer mot rasisme, inkludert diskriminering basert på seksuell legning, ble innført.

Støre: – Gjorde samfunnet rausere

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) minnes Kim Friele med dyp takknemlighet.

– Hun gikk foran i kampen for homofiles rettigheter og gjorde samfunnet rausere og mer inkluderende, skriver Støre i en i uttalelse til NTB.

– Med mot, kraft og varme sto hun på barrikadene for rettferdighet og vant fram, blant annet da seksuell omgang mellom menn ble avkriminalisert i 1972, skriver statsministeren.

Inge Alexander Gjestvang, leder for FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, omtaler Kim Friele som en bauta og pioner i norsk homobevegelse.

– Det er med stor takknemlighet at vi minnes hennes innsats i kampen for homofiles rettigheter, sier Gjestvang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at det er umåtelig trist at Friele har gått bort. Trettebergstuen er selv åpent lesbisk.

– Norge hadde ikke vært det Norge vi kjenner, uten Kim Friele, og jeg hadde ikke vært meg. Det er umåtelig trist at hun har gått bort. Hun er en av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge. For at LHBTI-personer kan leve fritt. Hun tok kampen personlig, og det kostet, sier hun.

Under Skeive dager i 2010 ble Kim Friele (t.v.) og ektefellen Wenche Lowzow kjørt i kongens bil gjennom Oslos gater. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forfatterskap

Kim Friele har skrevet flere fagbøker, artikler og pamfletter og har holdt svært mange taler og foredrag.

I 1975 ga hun ut boken «Fra undertrykkelse til opprør. Om å være homofil – og være glad for det», som ble regnet som et kampskrift som la grunnlaget for videre innsats. «De forsvant bare … Fragmenter av homofiles historie» fra 1985 handler om homofile i verdenshistorien fra Det gamle testamente til Hitlers Tyskland.

Kampen fortsatte

Friele har kjempet en mangeårig kamp, hatt diskusjoner i radio og TV, og alltid stått på barrikadene for det hun har trodd på.

Hun var æresmedlem i Arbeiderpartiet, der hun bidro til å opprette Forum for homofile og lesbiske. «Du har gjort Norge til et mer anstendig samfunn», sa statsminister Jens Stoltenberg i takketalen sin i 2008.

I 2000 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, en pris hun selv har betegnet som en av dem hun satte høyest. Friele har nemlig mottatt en rekke andre priser, iblant dem Homobevegelsens ærespris og Humanistprisen.

I 1978 ble hun tildelt Fritt Ord-prisen. Hennes sterke engasjement og kampånd kom igjen til syne da hun i 2009 leverte tilbake prisen fordi den ble tildelt Nina Karin Monsen. Monsen fikk prisen for sin kritikk av endringene i ekteskapsloven fra 2009. Disse endringene tillater at personer av samme kjønn kan gifte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Friele har donert hele sitt omfattende arkiv, som dokumenterer kampen for homofiles rettigheter i Norge, til Skeivt arkiv og Universitetet i Bergen.

Inngikk partnerskap

Kim Friele var en kort periode gift med advokat Ole Friele jr., fra 1959 til 1960. I 1977 møtte hun politiker Wenche Lowzow, og fra 1979 var de et par offentlig.

Lowzow var den første åpent homofile stortingsrepresentanten i landet, og sammen flyttet de to kvinnene grenser i det offentlige rom med sine bekjennelser. 6. august 1993 inngikk Kim Friele og Wenche Lowzow partnerskap, som første par ut i Oslo rådhus.

I 1989 flyttet ekteparet fra Oslo og til hytta på Haugastøl på Hardangervidda. Da Lowzow døde i 2016, hadde de to fått nesten 40 år sammen.

Kronprinsesse Mette-Marit og Kim Friele i forbindelse i samtale i forbindelse med Litteraturtoget i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB
Kim Friele holdt appell foran Oslo S for å demonstrere mot Fritt Ords prisutdeling til Nina Karin Monsen i 2009. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB.
Kim Friele avbildet i 1971 da hun var generalsekretær i Det Norske Forbund av 1948. Foto: Vidar Knai / NTB